ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη δίνη της subprime αγοράς Ευρώπη και Wall

20:17 - 03 Αυγ 2007 | Ειδήσεις
Διεύρυναν τις απώλειες κατά την τελευταία ώρα των συνεδριάσεων οιευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, καθώς η ευφορία που δημιούργησε αρχικά το σερί των θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων δεν φάνηκε αρκούντως ισχυρή να αντισταθμίσει τους φόβους ότι η κρίση στην πιστωτική αγορά των ΗΠΑ θα εξαχθεί και στη Γηραιά Ήπειρο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σε επίπεδο εβδομάδας έχει υποχωρήσει 0,2%, διευρύνοντας τις απώλειες της τάξης του 5,1% της περασμένης εβδομάδας. Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν σε όλες τις χρηματαγορές της Δυτικής Ευρώπης, εξαιρουμένου του Λουξεμβούργου.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε μειωμένος κατά  1,21%, στις 6.224,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε τελικά στις 5.597,89 μονάδες, μειωμένος κατά 1,48% και στη Φραγκφούρτη ο DAX στις 7.435,67μονάδες, με πτώση 1,31%.

Οι φόβοι ότι η πιστωτική κρίση που πλήττει την αγορά των ΗΠΑ δεν θα αφήσει αλώβητη την Ευρώπη γίνονται πραγματικότητα. Σήμερα, η Union Investment, η τρίτη μεγαλύτερη γερμανική διαχειρίστρια αμοιβαίων κεφαλαίων, προέβη σε διακοπή της λειτουργίας του ABS-Invest Fund αξίας 1,3 δις. δολαρίων, καθώς οι πελάτες της απέσυραν τον προηγούμενο μήνα 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση της Union Investment, η εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων προχώρησε σε «λουκέτο» ενός νέου επενδυτικού fund αξίας 950 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο fund, το οποίο είχε αγοραστεί και από θεσμικούς επενδυτές στην Ευρώπη, είχε επενδύσει περίπου 6% από το κεφάλαιο της σε ασφαλιστικές συνδεόμενες με τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ.

Το δυσμενές κλίμα επιδείνωσε η είδηση ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε τον Ιούλιο λιγότερες του προσδοκώμενου θέσεις εργασίας, τη στιγμή που η ανεργία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η αμερικάνικη αγορά εργασίας αναπτύσσεται με βραδύτερους ρυθμούς.

Αναλυτικότερα, τα μισθολόγια στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 92.000, εξαιρουμένου του αγροτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 126.000, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων, τον Ιούνιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 130.000. Στον αντίποδα, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 4,6%, στο υψηλότερο από τον Ιανουάριο, έναντι 4,5% τον Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να παραμείνει στάσιμο.

Οι Bayerische Motoren Werke (ΒΜW) και η Royal Philips Electronics ηγήθηκαν των ρευστοποιήσεων στην ομάδα των εταιρειών που πραγματοποιεί μεγάλο μέρος των πωλήσεων της στις ΗΠΑ.

Υπο το δυσμενές αυτό κλίμα ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν και στο χρηματοοικονομικό κλάδο, με τις Hypo Real Estate Holding και Depfa Bank να ξεχωρίζουν για τις αρνητικές του επιδόσεις.

Έντονες πιέσεις δέχθηκε και ο πετρελαϊκός κλάδος με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Europe Stoxx Oil & Gas να υποχωρεί σε χαμηλό τριών μηνών και τις Total και BP να ηγούνται των ρευστοποιήσεων καθώς η Citigroup υποβάθμισε τη σύστασή της για τον πετρελαϊκό κλάδο.

Σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται  και οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς δύσκολα θα απομακρυνθεί ο εφιάλτης της κρίσης που ενέσκηψε στη στεγαστική και πιστωτική αγορά των ΗΠΑ. Σήμερα, η American Home Mortgage Investment ανακοίνωσε ότι θα «βάλει λουκέτο», καθώς ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων της αυξήθηκε σημαντικά.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,23%, στις 13.431,87 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.566,24 μονάδες, με απώλειες 0,38% και ο Standard & Poor's 500 με πτώση 0,43% διαμορφώνεται στις 1.465,81 μονάδες.

Β. Δ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.