ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Capital Economics:Τα παθήματα που πρέπει να γίνουν…μαθήματα το 2021

16:56 - 21 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Capital Economics:Τα παθήματα που πρέπει να γίνουν…μαθήματα το 2021
Το έτος που ολοκληρώνεται είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένα από τα χειρότερα της σύγχρονης ιστορίας και πιο περίεργα σε όλα τα επίπεδα. Η Capital Economics παραθέτει τα διδάγματα του 2020 που καλό θα είναι να έχουμε κατά νου για το 2021.

Η Capital Economics καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανάκαμψη μπορεί να είναι ιδιαίτερα ισχυρή και πως ο κίνδυνος να ξαναδούμε τη λιτότητα της περασμένης δεκαετίας πολύ μικρός.

Ειδικότερα:

Μάθημα 1ο: Δεν τελειώνει η αβεβαιότητα

«Δεν θα είμαστε σκληροί με τους εαυτούς μας που δεν προβλέψαμε την πανδημία…, ελπίζουμε ούτε κι εσείς», σημειώνει με νόημα ο οίκος. Ότι και να γίνει το 2021 δεν μας περιμένει τέτοια… κατραπακιά. Όμως η αβεβαιότητα για το μέλλον παραμένει υψηλή. Σε αυτές τις ασυνήθιστες καταστάσεις, το καλύτερο που μπορούμε είναι να κάνουμε εμπεριστατωμένες εκτιμήσεις για το πόσο γρήγορα θα κυκλοφορήσουν τα εμβόλια και πόσο γρήγορα θα αρθούν οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα, προσθέτει.

Μάθημα 2ο: Η οικονομική ανάκαμψη θα είναι ισχυρή

Ενώ τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ολοκληρώνει το 2020 ελαφρώς καλύτερα απ’ ότι αναμενόταν, το ΑΕΠ δεν παύει να συρρικνώνεται στο δ’ τρίμηνο. Και με τα νέα αυστηρότερα μέτρα που εφαρμόζονται σε Γερμανία και Ολλανδία, η Ευρωζώνης θα ξεκινήσει το 2021 με… το αριστερό. Όμως τα καλά νέα είναι ότι η εμπειρία της φετινής χρονιάς μας δείχνει ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει γρήγορα όταν αρθούν οι περιορισμοί. Αν μάλιστα οι περιορισμοί στον τουρισμό έχουν αρθεί έως το καλοκαίρι, το rebound θα είναι πολύ ισχυρότερο.

Μάθημα 3ο: Ανθεκτική η αγορά εργασίας

Ένας παράγοντας που θα συνεισφέρει στο ισχυρό rebound είναι η αρχικά αναπάντεχη ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας. Τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έχουν συγκρατήσει την ανεργία παρά το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα κατέρρευσε. Τα μέτρα αυτά έχουν σε μεγάλο βαθμό επεκταθεί για το 2021 και στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρα. Σίγουρα θα χαθούν δουλειές, όπως ο κίνδυνος μεγάλης αύξησης της ανεργίας μοιάζει σχετικά μικρός.

Μάθημα 4ο: Η πανδημία είναι αποπληθωριστική

Όταν ξέσπασε η πανδημία, δεν ήταν ξεκάθαρο αν θα προκαλέσει έκρηξη του πληθωρισμού ή θα οδηγήσει σε αποπληθωρισμό. «Όμως είχαμε δίκιο όταν υποστηρίζαμε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε, την ώρα που ο δομικός πληθωρισμός μετά βίας είναι πάνω από το 0». Καθώς η οικονομία θα επανέρχεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς, οι τιμές που έχουν υποχωρήσει περισσότερο φέτος, όπως των αεροπορικών εισιτηρίων, των διακοπών και των ρούχων, ενδέχεται να καταγράψουν μεγαλύτερη άνοδο. Επομένως, μπορεί να δούμε τον δομικό πληθωρισμό να ανακάμπτει, ίσως και πάνω από το 1%. Όμως και αυτό θα είναι προσωρινό και δεν πρέπει να νομίζουν οι αρμόδιες αρχές ότι κατάφεραν να τονώσουν τον πληθωρισμό. Μόνο μία ευρύτερη επιτάχυνση των τιμών θα μας κάνει να επανεξετάσουμε την εκτίμηση ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό πίεση τουλάχιστον την επόμενη διετία.

Μάθημα 5ο: Πολύ μικρός ο κίνδυνος λιτότητας

Φέτος οι ευρωπαϊκές αρχές ανέλαβαν δράση και η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα κατάφεραν. Εκτιμούμε ότι η επιθυμία να παρέχουν στήριξη μέσω της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Η ΕΚΤ έχει ήδη πει ότι θα διατηρήσει το υφιστάμενο περιβάλλον χαλαρών συνθηκών καθώς θα εξελίσσεται η ανάκαμψη. Το outlook για τη δημοσιονομική πολιτική διαφέρει περισσότερο από χώρα σε χώρα, όμως ο κίνδυνος να ξαναδούμε τη λιτότητα της περασμένης δεκαετίας που συνέβαλε την οικονομική κρίση της Ευρωζώνης, είναι πάρα πολύ μικρός. 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:27 - 21 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.