ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαρνιέ: Ύστατη προσπάθεια για το Brexit ενώ τελειώνει ο χρόνος

21:51 - 22 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Μπαρνιέ: Ύστατη προσπάθεια για το Brexit ενώ τελειώνει ο χρόνος
Μια «τελευταία προσπάθεια» ώστε να πραγματοποιηθεί το Brexit με συμφωνία γίνεται στις Βρυξέλλες, ενώ ο χρόνος μετρά λιγότερο από 10 ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου. «Βρισκόμαστε πραγματικά στην καθοριστική στιγμή: κάνουμε μια τελική προσπάθεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνομίλησαν άλλη μια φορά το βράδυ της Δευτέρας, καθώς σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι διαπραγματεύσεις μοιάζουν ακόμη να είναι σε αδιέξοδο με τον αυξημένο κίνδυνο μιας "μη συμφωνίας", με βαριές συνέπειες για οικονομίες που ήδη ταλανίζονται από την πανδημία.

Αφότου ενημέρωσε τα κράτη μέλη, ο Μισέλ Μπαρνιέ θα κάνει επίσης έναν απολογισμό για τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωβουλευτές που παρακολουθούν αυτό το θέμα.

Νέα πρόταση του Λονδίνου για την αλιεία

Ενδεχόμενη συμφωνία πρέπει θεωρητικά να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, αλλά οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι είχαν ορίσει καταληκτική ημερομηνία την περασμένη Κυριακή, θεωρούν ότι είναι πλέον πολύ αργά.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Μπόρις Τζόνσον έγινε την ώρα που ο βρετανικός Τύπος προωθεί μια νέα πρόταση του Λονδίνου για την αλιεία, λιγότερο αυστηρή από την προηγούμενη, η οποία όμως κρίνεται ακόμη ανεπαρκής από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. Μοιάζει περισσότερο με τέχνασμα παρά με πραγματική πρόταση, δηλώνει μια από αυτές τις πηγές.

Κερδισμένη η Βρετανία από μία μη συμφωνία

Παρόλο που έχει χαμηλό οικονομικό βάρος, η αλιεία έχει σημαντική πολιτική και κοινωνική σημασία για πολλά κράτη μέλη, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Ολλανδία, και η Βρετανία την έχει καταστήσει το σύμβολο της ανακτημένης κυριαρχίας της μετά το διαζύγιο με Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα αρχίσει να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου στις 23:00 ώρα Γκρίνουιτς.

Ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε το βράδυ της Δευτέρας ότι οι προϋποθέσεις μιας «μη συμφωνίας θα ήταν περισσότερο από ικανοποιητικές για τη Βρετανία».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.