ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Πιο κοντά από ποτέ η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας

18:21 - 23 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Brexit: Πιο κοντά από ποτέ η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας
Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας συνεχίζονται αδιάκοπα, πληροφορίες και από τις δυο πλευρές κάνουν λόγο για επίτευξη συμφωνίας πριν από τα Χριστούγεννα, με αξιωματούχους να δηλώνουν ότι η συμφωνία μπορεί να «κλειδώσει» ακόμα και σήμερα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, ενώ οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν για την αλιεία και άλλα ζητήματα - η επίτευξη συμφωνίας είναι πιθανή ακόμα και εντός της μέρας.

«Φαίνεται πως η συμφωνία έχει ουσιαστικά επιτευχθεί. Το ζήτημα είναι αν θα ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο» σημείωσε διπλωμάτης της Ε.Ε. στο Reuters.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν τη διαδικασία για την εφαρμογή μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία από την 1η Ιανουαρίου, ανέφεραν στο Reuters τρεις διπλωματικές πηγές στο μπλοκ, αναφέροντας ότι η συμφωνία είναι "προ των πυλών".

Ένα άτομο που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες δήλωσε στην Financial Times ότι οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει πρόοδο στον καθορισμό ρυθμίσεων για το πώς οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τα δικαιώματα αλιείας θα συνδέονται με την πρόσβαση στην αγορά αγαθών - ένα κρίσιμο ζήτημα για την επίτευξη συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ τον περασμένο Ιανουάριο αλλά πρόκειται να βγει από την ενιαία αγορά και της τελωνειακή ένωση στις 31 Δεκεμβρίου, όταν ολοκληρωθεί το Brexit.

Η ΕΕ, η εμπορική ένωση των 450 εκατ. καταναλωτών, και η Βρετανία, η έκτη μεγαλύτερη στον κόσμο οικονομία, προσπαθούν πριν από αυτή τη διορία να καταλήξουν σε ένα νέο σύμφωνο εταιρικής σχέσης, οι κανόνες του οποίου θα διέπουν τα πάντα, από το εμπόριο έως τις μεταφορές και την ενέργεια.

Οι τωρινές, εκτεταμένες εμπορικές τους συναλλαγές και άλλου είδους στενοί δεσμοί θα πληγούν σοβαρά στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, με τον αντίκτυπο να αναμένεται να επιδεινώσει την οικονομική ζημιά που έχει ήδη προκληθεί στη Βρετανία και την ΕΕ από την πανδημία του κορονοϊού.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:52 - 23 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.