ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κλείδωσε» η ιστορική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για το εμπόριο

18:07 - 24 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
«Κλείδωσε» η ιστορική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για το εμπόριο
Μια ιστορική συμφωνία για τη μελλοντική σχέση εμπορίου και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση επετεύχθη την παραμονή των Χριστουγέννων, μια εβδομάδα πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit. Η ανακοίνωση ήρθε ύστερα από την τελευταία επικοινωνία μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ η εν λόγω συμφωνία ήρθε έπειτα από 4,5 χρόνια διαπραγματεύσεων.

Με τη συμφωνία αυτή αποφεύγεται το λεγόμενο «σκληρό Brexit», το οποίο υπολογισμοί έφερναν να έχει κόστος 40 δισεκατομμυρίων λιρών για τη Βρετανία και 300.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση στις 31 Δεκεμβρίου, θα τεθούν σε ισχύ νέες ρυθμίσεις που επιτρέπουν το εμπόριο αγαθών χωρίς δασμούς και στενή αστυνομική και δικαστική συνεργασία.

Η εμπορική συμφωνία - που εκτείνεται σε 2.000 σελίδες - έχει ένα άνευ προηγουμένου πεδίο εφαρμογής, η οποία περιέχει διατάξεις για θέματα που ποικίλλουν από την πολιτική πυρηνική συνεργασία και τις ενεργειακές διασυνδέσεις έως την αλιεία και την αεροπορία.

Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή για το Brexit θα πρέπει να δημοσιεύσει το τέλειο σχέδιο του ανεπίσημου κειμένου και να το στείλει στα κράτη μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι απεσταλμένοι των 27 κρατών μελών στις Βρυξέλλες θα έχουν δύο ημέρες για να συζητήσουν και να εγκρίνουν το σχέδιο, σύμφωνα με το σχέδιο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια γραπτή διαδικασία για την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, ώστε να μπορεί να δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 31 Δεκεμβρίου.

{https://twitter.com/BorisJohnson/status/1342123159181516802}

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στο υπουργικό συμβούλιο αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι σέβεται την κυριαρχία και των δύο πλευρών, καθώς παρότρυνε ανώτερα πρόσωπα να τον βοηθήσουν να το πουλήσει.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Ομάδα Έρευνας των Συντηρητικών Βουλευτών Brexiter δήλωσε ότι θα ζητήσει από μια ομάδα δικηγόρων να εξετάσει τους όρους πριν δώσει την υποστήριξή του.

Η συμφωνία αυτή πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Ευρωκοινοβούλιο όσο και από τα κοινοβούλια των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. Την έγκρισή του πρέπει να δώσει και το βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει να πείσει ο ίδιος ο Τζόνσον.

{https://twitter.com/SFischer_EU/status/1342110860978880515}

Η συμφωνία αποφεύγει μια έξοδο χωρίς συμφωνία που είχε προειδοποιήσει το Γραφείο Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό ότι θα μείωνε την οικονομική παραγωγή της Βρετανίας κατά 40 δισ. Λίρες το 2021 και θα κόστιζε περισσότερες από 300.000 θέσεις εργασίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, αλλά επωφελήθηκε από τη συνεχιζόμενη ένταξη στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση κατά το τελευταίο έτος, με τους Βρετανούς πολίτες να διατηρούν το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία γύρω από το μπλοκ.

Το τέλος της μεταβατικής περιόδου θα φέρει ευρείες αλλαγές για τις βρετανικές επιχειρήσεις και τους πολίτες, καθώς ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση της χώρας με τους γείτονές της.

{https://twitter.com/vonderleyen/status/1342122999206576129}

Η συμφωνία θα αποτελέσει τεράστια ανακούφιση για εκατομμύρια ανθρώπους και από τις δύο πλευρές, τεσσεράμισι χρόνια από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αποχωρήσει από την ΕΕ τον Ιούνιο του 2016. Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, έμοιαζαν πως θα αποτύγχαναν.

Τα κρίσιμα σημεία στο τέλος των συνομιλιών ήταν η πρόσβαση της ΕΕ στα βρετανικά αλιευτικά ύδατα και η απαίτηση των Βρυξελλών για κανόνες που θα εξασφαλίζουν ότι καμία πλευρά δεν θα μπορούσε να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο εμπόριο καθώς το βιβλίο κανόνων τους αποκλίνει με την πάροδο του χρόνου.

{https://twitter.com/MichelBarnier/status/1342130369538248704}

Τις τελευταίες ημέρες, υπήρχε μελλοντική πρόσβαση στην ΕΕ και ποσοστώσεις στα βρετανικά αλιευτικά ύδατα, ένα ζήτημα μικρού οικονομικού αντίκτυπου, αλλά υψηλή πολιτική προεξοχή και για τις δύο πλευρές, αυτή ήταν η διαφορά μεταξύ μιας συμφωνίας και μιας διακοπής των συνομιλιών.

Η ΕΕ είχε προσφέρει μια εξαετή μεταβατική περίοδο για τη σταδιακή μείωση κατά 25% των αλιευμάτων από την αξία των ευρωπαϊκών στόλων στα βρετανικά ύδατα, με πρόσβαση εγγυημένη σε ζώνη έξι έως 12 ναυτικών μιλίων από τις βρετανικές ακτές.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε μετά την επίτευξη συμφωνίας «Επιτέλους τα καταφέραμε. Ήταν μακρύς και δύσκολος δρόμος ωστόσο το κείμενο είναι δίκαιο και ισορροπημένο». Πρόσθεσε επίσης ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Βρετανία σε «όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Τελευταία τροποποίηση στις 20:10 - 24 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.