ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τζόνσον για deal-Brexit: Πήραμε πίσω τον έλεγχο της χώρας μας

18:58 - 24 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Τζόνσον για deal-Brexit: Πήραμε πίσω τον έλεγχο της χώρας μας
«Πήραμε πίσω τον έλεγχο των νόμων και της μοίρας μας και το νομοθετικό πλαίσιό μας θα διαμορφώνεται πλέον από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και θα κρίνεται από Βρετανούς δικαστικούς».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, στις δηλώσεις του λίγο μετά την ανακοίνωση της επίτευξης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία αφορά όγκου εμπορίου 660 δισ. βρετανικών λιρών κατ' έτος και "θα προστατέψει θέσεις εργασίας σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας μας", επιτρέποντας βρετανικά προϊόντα και αγαθά να πωλούνται χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις στην ΕΕ.

Η Βρετανία θα έχει από την 1η Ιανουαρίου 2021 "πλήρη έλεγχο των υδάτων της για πρώτη φορά από το 1973", τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Τζόνσον σημείωσε δε ότι πολλοί δεν πίστευαν ότι μια τέτοια συμφωνία, η οποία θα προστάτευε την ανεξαρτησία του Η.Β. ταυτόχρονα με την πρόσβασή του χωρίς δασμολογικά βάρη στην αγορά της ΕΕ, ήταν εφικτή και καλούσαν σε επέκταση της μεταβατικής περιόδου που ακολούθησε την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, τον περασμένο Ιανουάριο.

Εξέφρασε, ακόμη, την ελπίδα οι βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων, κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου, να μπορέσουν να ψηφίσουν επί της συμφωνίας στις 30 Δεκεμβρίου, δύο μόλις ημέρες πριν την έξοδο της Βρετανίας από την ενιαία αγορά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.