ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς έλαβαν την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας οι Ευρωπαίοι ηγέτες

20:46 - 24 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Πώς έλαβαν την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Η μία χώρα μετά την άλλη στην Ευρώπη χαιρετίζει την εμπορική συμφωνία μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της ΕΕ. Θετική η αντίδραση όλων των Ευρωπαίων ηγετών.

«Η ενότητα και η σθεναρή στάση της Ευρώπης απέδωσε», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για τη σύναψη της ιστορικής εμπορικής συμφωνίας. «Η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απαραίτητη για την προστασία των πολιτών μας, των αλιέων μας, των παραγωγών μας. Θα διασφαλίσουμε ότι αυτό συμβαίνει», προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος με tweet του, υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρώπη προχωρά και μπορεί να κοιτάξει το μέλλον, ενωμένη, κυρίαρχη και ισχυρή».

{https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1342137139354546182}

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος από την αρχή πίεζε για την τήρηση μιας σκληρής γραμμής στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου, ιδίως στο θέμα της αλιείας, ευχαρίστησε επίσης τον επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Σας ευχαριστώ Μισέλ Μπαρνιέ για την επιμονή σας και την αφοσίωσή σας να υπερασπιστείτε τα συμφέροντα των Ευρωπαίων και την ενότητά τους. Χάρη σε εσάς και (την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέδειξε τη δύναμή της», συμπλήρωσε στην ανάρτησή του ο Μακρόν.

{https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1342143030661443584}

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο δήλωσε πως η συμφωνία προσφέρει την δυνατότητα διατήρησης μιας ισχυρής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο και «παρέχει κρίσιμες εγγυήσεις για δίκαιο ανταγωνισμό με τις εταιρείες μας».

«Στο τέλος, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που έχει σημασία για μένα: η διασφάλιση της καλύτερης δυνατής προστασίας για τα οικονομικά συμφέροντα του Βελγίου. Πρέπει να προστατεύσουμε τις βελγικές εταιρείες μας από τον αθέμιτο βρετανικό ανταγωνισμό», δήλωσε Ντε Κρο σε ανακοίνωσή του.

{https://twitter.com/alexanderdecroo/status/1342133430520340489}

«Με αυτήν τη συμφωνία, μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τις έντονες συνομιλίες των τελευταίων τεσσάρων ετών. Τώρα μπορούμε να εργαστούμε για την οικοδόμηση μιας νέας, ισχυρής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, που υπήρξε ανέκαθεν ένας ιστορικός εταίρος της χώρας μας. Είναι πλέον καιρός να κοιτάξουμε το μέλλον», πρόσθεσε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε χαρακτήρισε «καλά νέα» τη συμφωνία Βρυξελών – Λονδίνου, σημειώνοντας πως η Βρετανία θα παραμείνει ένας κεντρικός εταίρος και σύμμαχος της ΕΕ και της Ιταλίας. «Τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών και επιχειρήσεων και πολιτών είναι διασφαλισμένα», τόνισε ο Κόντε με tweet του.

{https://twitter.com/GiuseppeConteIT/status/1342128966425952256}

«Εξαιρετικά νέα» ήταν η αντίδραση του ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στην ανακοίνωση της συμφωνίας.

{https://twitter.com/MinPres/status/1342134854335533057}

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε "ιστορική" την εμπορική συμφωνία η οποία επετεύχθη μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για την μετά Brexit εποχή.

«Με τη συμφωνία αυτή βάζουμε τα θεμέλια για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας», δήλωσε σήμερα η χριστιανοδημοκράτης πολιτικός από το Βερολίνο. «Η Βρετανία και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει ένας σημαντικός εταίρος για την Γερμανία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία είναι ιστορικής σημασίας". Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι το κείμενο της συμφωνίας θα εξεταστεί γρήγορα. Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο θα συνεννοηθεί τηλεφωνικά τη ερχόμενη Δευτέρα για την γερμανική θέση. «Είμαι πολύ σίγουρη ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», είπε ο καγκελάριος. Όλα τα κράτη μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μίχαλ Μάρτιν χαιρέτισε τη συμφωνία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας εξέφρασε τον ενθουσιασμό του επειδή αποφεύχθηκε η επιστροφή στα «σκληρά» σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία. «Μια συμφωνία για το Brexit είναι πραγματικά καλοδεχούμενη μετά από τέσσερα μακρά χρόνια διαπραγματεύσεων», είπε ο Μάρτιν. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει πλέον στις δύο πλευρές να επικεντρωθούν στη σφυρηλάτηση «μιας καλής σχέσης» μεταξύ τους τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε.

{https://twitter.com/MichealMartinTD/status/1342123702406836225}

Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι η Μαδρίτη και το Λονδίνο θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται μια συμφωνία για το Γιβραλτάρ, βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στην Ιβηρική Χερσόνησο, μετά την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Χαιρετίζω τις βασικές αρχές της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου... Η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν τον μεταξύ τους διάλογο για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Γιβραλτάρ», ανέφερε ο Σάντσεθ με tweet, προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συνεχίσουν να εξετάζουν τη συμφωνία μετά το Brexit μέσα στις επόμενες μέρες.

{https://twitter.com/sanchezcastejon/status/1342127927488610304}

Η Ισπανία αξιώνει την κυριαρχία της στο λιμάνι της πύλης της Μεσογείου που παραχώρησε στη Βρετανία το 1713 μετά από έναν πόλεμο.

Ωστόσο, συμφώνησε να θέσει το ζήτημα της κυριαρχίας κατά μέρους για να επικεντρωθεί στην ευκαιρία να καταλήξει σε μια παράπλευρη συμφωνία με τη Βρετανία, ώστε να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα της ΕΕ με την νότια Ισπανία στην μετά Brexit εποχή.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:28 - 24 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.