ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit:Τι αλλάζει για τους Έλληνες εργαζόμενους και φοιτητές στη Βρετανία

11:28 - 25 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Brexit:Τι αλλάζει για τους Έλληνες εργαζόμενους και φοιτητές στη Βρετανία
Το Brexit επισφραγίστηκε με τη συμφωνία της Βρετανικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δύο πλευρές μπαίνουν σε μία νέα εποχή. Ευτυχώς, συντεταγμένα και όχι "άτακτα". Ακόμα κι έτσι, όμως, οι αλλαγές που έρχονται είναι μεγάλες και ασφαλώς επηρεάζουν τους Έλληνες που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στη Βρετανία.

Στις 31 Δεκεμβρίου η χώρα θα αποχωρήσει από την Ε.Ε και θα υπάρξουν κάποιες σημαντικές αλλαγές. Όχι τόσο για αυτούς που ζουν ήδη στη Βρετανία, αλλά για όσους θέλουν να εργαστούν ή να σπουδάσουν εκεί από εδώ και στο εξής.

Από τη συμφωνία αποχώρησης επηρεάζονται φυσικά και οι Έλληνες της Βρετανίας.

Εργαζόμενοι

Για όσους Έλληνες ζουν και εργάζονται ήδη στη Βρετανία δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά τους.  Ωστόσο, δυσκολεύει επανένωσή τους με μέλη της οικογένειάς τους, στην περίπτωση που αυτά επιθυμούν να τους ακολουθήσουν στη Βρετανία. 

Αν κάποιος πήγε δηλαδή για δουλειά, αποφάσισε να μείνει εκεί και θέλει τώρα να τον ακολουθήσουν ο σύντροφος ή τα παιδιά του, η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη. Ακόμα και τέκνα ή σύζυγοι οφείλουν να πληρούν τους νέους και αυστηρούς κανόνες μετανάστευσης που έχει θέσει η χώρα.

Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα επίσης για όσους θα επιχειρήσουν να εργαστούν στη Βρετανία από το 2021 και μετά. Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει το pre settled status, δηλαδή το καθεστώς της άδειας προσωρινής παραμονής, η μετανάστευση μετατρέπεται σε δύσκολη υπόθεση. Προβλέπεται ένα point system για τους μετανάστες, όπου οι ενδιαφερόμενοι μοριοδοτούνται με βάση τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις σπουδές και την εμπειρία τους. Το σύστημα περιλαμβάνει μία κατηγορία βίζας για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, με ειδικές προϋποθέσεις.

Φοιτητές

Διαφορετικά είναι τα δεδομένα και στο ζήτημα των πανεπιστημίων. Άλλο καθεστώς ισχύει για όσους φοιτούν ήδη και άλλο για όσους θέλουν να το κάνουν από το 2021 κι έπειτα.

Οσοι φοιτητές είναι ήδη εγγεγραμμένοι στα Βρετανικά Πανεπιστήμια έχουν εξασφαλίσει ότι θα πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς συμφοιτητές τους.

Οι φοιτητές που θα εγγραφούν στα πανεπιστήμια της χώρας στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα χρειαστεί να πληρώσουν μια σημαντική αύξηση στα δίδακτρα τους καθώς θα λογίζονται πλέον ως διεθνείς φοιτητές. Κατά μέσο όρο (εξαρτάται από σπουδές και πανεπιστήμιο) η αύξηση των διδάκτρων μπορεί να ξεπερνά τα 16.000 ευρώ τον χρόνο. 
 
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα βρετανικά πανεπιστήμια θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τους Ευρωπαίους φοιτητές, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αντιστοιχούν στο 10% του προϋπολογισμού πολλών βρετανικών πανεπιστημίων. Επίσης, είναι πιθανό σταδιακά να μειωθεί το ενδιαφέρον προς τα βρετανικά πανεπιστήμια καθώς δεν θα υπάρχει η εγγύηση ότι θα μπορεί κάποιος να μείνει και να εργαστεί εκεί μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.

Τέλος και το Erasmus

Όπως αποκαλύπτει ο Guardian, οι φοιτητές από τη Βρετανία δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Erasmus για ανταλλαγή φοιτητών με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Αντίστοιχα, ούτε οι Ευρωπαίοι φοιτητές θα μπορούν να πάνε στη Βρετανία για το Erasmus τους.

Oι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να τα βρουν για το κόστος της συμμετοχής της Βρετανίας στο πολύ επιτυχημένο αυτό πρόγραμμα.

Για τους Βρετανούς φοιτητές, θα δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα, το πρόγραμμα Τούρινγκ, για να μπορούν να πηγαίνουν σε πανεπιστήμια της Ευρώπης όσο και του υπόλοιπου κόσμου.
 
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Τελευταία τροποποίηση στις 12:17 - 25 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.