ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΔΑΔ: «Φωτογραφίζει» την Τουρκία για την κυβερνοεπίθεση εναντίον του

13:40 - 26 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
ΕΔΑΔ: «Φωτογραφίζει» την Τουρκία για την κυβερνοεπίθεση εναντίον του
Με μια «λιτή» του ανακοίνωση, παραμονή Χριστουγέννων, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου «φωτογραφίζει», εμμέσως πλην σαφώς, την Τουρκία, για την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε ο ιστοτόπος του Δικαστηρίου.

Στην ανακοίνωση του το Δικαστήριο, συνδέει την κυβερνοεπίθεση στον ιστότοπο του με την απόφαση που εξέδωσε στις 22 Δεκεμβρίου 2020 και με την οποία καταδικάζονταν η Τουρκία για σωρεία παραβιάσεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση του Selahattin Demirtas, ενώ υποχρεώνονται οι τουρκικές αρχές να προχωρήσουν στην άμεση απελευθέρωση του.

Όπως αναφέρεται, η ιστοσελίδα του ΕΔΑΔ, αμέσως μετά την έκδοση απόφασης στην υπόθεση Selahattin Demirtas κατά Τουρκίας, αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης κλίμακας επίθεσης στον κυβερνοχώρο, που την έκανε προσωρινά απρόσιτη.

Το Δικαστήριο εκφράζει τη λύπη του για αυτό το σοβαρό περιστατικό.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση του Selahattin Demirtaş κατά Τουρκίας, σχετικά με τη σύλληψη και την προδικαστική κράτηση του , ο οποίος κατά τη στιγμή των γεγονότων ήταν ένας από τους συμπροέδρους του Λαϊκού Δημοκρατικού Κουρδικού Κόμματος (HDP) το Δικαστήριο διαπίστωσε πολλές παραβιάσεις της Σύμβασης, ιδίως την ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια και το δικαίωμα σε ελεύθερες εκλογές.

Στην περίπτωση του Selahattin Demirtaş κατά Τουρκίας (αρ. 2), σχετικά με τη σύλληψη και την προδικαστική κράτηση του αιτούντος, ο οποίος κατά τη στιγμή των γεγονότων ήταν ένας από τους συμπροέδρους του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), ένα αριστερό φιλοκουρδικό πολιτικό κόμμα, το Δικαστήριο διαπίστωσε πολλές παραβιάσεις της Σύμβασης, ιδίως την ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια και το δικαίωμα σε ελεύθερες εκλογές, ένας αριστερός φιλο-κουρδικού πολιτικού κόμματος, το Δικαστήριο έχει βρεθεί πολλές παραβιάσεις της σύμβασης, ιδιαίτερα την ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια και το δικαίωμα σε ελεύθερες εκλογές.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε επίσης ότι οι λόγοι που προβάλλουν οι αρχές για την προσωρινή κράτηση του αιτητή ήταν απλώς κάλυψη για ένα απώτερο πολιτικό στόχο: την ασφυκτική τον πλουραλισμό και τον περιορισμό της ελευθερίας του πολιτικού διαλόγου, η οποία είναι στον πυρήνα της έννοιας της δημοκρατίας. Τέλος, το Δικαστήριο έκρινε ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση του αιτούντος.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 13:49 - 26 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.