ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκλεισε η ευρωκινεζική συμφωνία για επενδύσεις

16:54 - 30 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Έκλεισε η ευρωκινεζική συμφωνία για επενδύσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την επενδυτική συμφωνία με την Κίνα που θα παράσχει στις ευρωπαϊκές εταιρείες μεγαλύτερη πρόσβαση στις κινεζικές αγορές.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για την επενδυτική συμφωνία ξεκίνησαν το 2014 αλλά επιταχύνθηκαν το τρέχον έτος και σήμερα ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τη τηλεδιάσκεψη που είχε από κοινού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

{https://twitter.com/eucopresident/status/1344271113099108354}

Ο πρόεδρος της Κίνας είχε επίσης χωριστή επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η επενδυτική συμφωνία αποτελεί μέρος της νέας σχέσης που επιδιώκει να οικοδομήσει η ΕΕ με την Κίνα, την οποία το μπλοκ θεωρεί εταίρο αλλά και συστημικό αντίπαλο.

Στο πλαίσιο της επενδυτικής συμφωνίας, η οποία πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερο από έναν χρόνο έως ότου τεθεί σε ισχύ, θα επιτραπεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες να επενδύσουν σε νέους τομείς, ενώ θα αρθούν και ορισμένες προϋποθέσεις για τη σύσταση κοινοπραξιών μεταξύ ευρωπαϊκές και κινεζικών επιχειρήσεων.

Η Κίνα έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τη διαφάνεια όσον αφορά τις επιδοτήσεις κινεζικές επιχειρήσεις αλλά και να απαγορεύσει στις κρατικές εταιρείες να κάνουν διακρίσεις σε βάρος ξένων επενδυτών.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:00 - 30 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.