ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέοι δασμοί σε γαλλικά και γερμανικά προϊόντα από τις ΗΠΑ

10:23 - 31 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Νέοι δασμοί σε γαλλικά και γερμανικά προϊόντα από τις ΗΠΑ
Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αυξήσει τους δασμούς σε ορισμένα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων εξαρτήματα αεροσκαφών και κρασιά από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με το Reuters, η ανακοίνωσή του το γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ Ρομπέρτ Λαιτχαιζερ γράφει πως προσθέτει δασμούς σε εξαρτήματα για την κατασκευή αεροσκαφών και σε ορισμένα μη αφρώδη κρασιά καθώς και σε κονιάκ και άλλα μπράντι από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται πότε θα τεθούν σε ισχύ οι δασμοί, αλλά σημειώνεται πως έπονται περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν ότι η Ευρώπη επέβαλε (επιπρόσθετους) τελωνειακούς δασμούς σε πολλά περισσότερα προϊόντα από ό,τι αν χρησιμοποιούσε (δεδομένα από) μια φυσιολογική περίοδο» για τον υπολογισμό τους. Και, «παρότι οι ΗΠΑ εξήγησαν στην ΕΕ το στρεβλωτικό αποτέλεσμα της περιόδου που επέλεξε, η ΕΕ αρνήθηκε να τροποποιήσει την προσέγγισή της», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κατά συνέπεια, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι «αλλάζει περίοδο αναφοράς» για τον υπολογισμό των δασμών, «ευθυγραμμιζόμενη με εκείνη που χρησιμοποιείται» από τις Βρυξέλλες.

Ακόμη, κατήγγειλε η αμερικανική κυβέρνηση, «η ΕΕ έκανε άλλη μια επιλογή που αύξησε άδικα το ύψος» των δασμών, αποκλείοντας από τους υπολογισμούς της το Ηνωμένο Βασίλειο». Έκρινε ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να λάβουν μέτρα «για να αποκαταστήσουν αυτή την αδικία».

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, οι ΗΠΑ επέβαλαν στην ΕΕ δασμούς σε αγαθά ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, μετά τη δικαίωση της Ουάσιγκτον από τον ΠΟΥ στην προσφυγή της κατά των ευρωπαϊκών ενισχύσεων προς την Airbus.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.