ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αργεί η ανάκαμψη στην Ευρώπη, θετική αντίδραση στη Wall

20:16 - 06 Αυγ 2007 | Ειδήσεις
Με φωτεινή εξαίρεση το χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, όλες οι άλλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, υπό την πίεση των αυξανόμενων ανησυχιών για το βαθμό επίδρασης της κρίσης που πλήττει την αμερικάνικη αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών και της εταιρικής κερδοφορίας.

Σήμερα μόνο η Γερμανία κατάφερε να παραμείνει σε θετικό έδαφος από τις 18 χρηματαγορές της Δυτικής Ευρώπης. Ειδικότερα, ο FTSE 100 έκλεισε μειωμένος 0,57% στις 6.189,10 μονάδες, ο Cac 40 στις 5.532,99 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,16%, ενώ ο Dax διαμορφώθηκε τελικά στις 7.444,04 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 0,11%.

Υπό το ζοφερό κλίμα στην πιστωτική αγορά, η UBS,η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, και Nordea Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Νορβηγίας, ηγήθηκαν των ρευστοποιήσεων στο χρηματοοικονομικό κλάδο.

Επίσης οι Royal Philips Electronics και Lafarge δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, καθώς το δολάριο διαπραγματεύεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ, δεδομένου ότι αμφότερες αποκομίζουν σημαντικό μέρος των κερδών τους από την αμερικανική αγορά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η νευρικότητα που υπάρχει στην αγορά θα εξακολουθήσει να είναι το βασικό χαρακτηριστικό της τρέχουσας περιόδου. Οι επενδυτές ανησυχούν για το βαθμό της επίδρασης της κρίσης στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ,τόσο στις συνθήκες χρηματοδότησης των εταιρειών, όσο και στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Μάλιστα, αρκετοί επενδυτές εκτιμούν ότι «ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα».

Βέβαια στην άλλη όχθη του Ατλαντικού οι αμερικανικοί δείκτες καταφέρνουν να παραμείνουν σε θετικό έδαφος, βρίσκοντας στήριγμα στις εκθέσεις διεθνών οίκων όπως  της Credit Suisse, που συστήνει τη διακράτηση  μετοχών στη Wall Street.

Ειδικότερα, ο Dow ενισχύεται κατά 0,51% στις 13.183,05 μονάδες, ο S & P 500 διαμορφώνεται στις 1.430,64 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,52%, ενώ ο Νasdaq βρίσκεται στις 2.503,99 μονάδες, καταγράφοντας οριακά κέρδη 0,04%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.