ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ράλι 287 μονάδων από τον Dow Jones

00:09 - 07 Αυγ 2007 | Ειδήσεις
Με ράλι απάντησαν στην αδυναμία των ευρωπαϊκών αγορών να ανακάμψουν, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στης Wall, βρίσκοντας για άλλη μια φορά στήριγμα στις εκθέσεις διεθνών οίκων, που συστήνουν αγορά των μετοχών της Wall street, προβλέποντας παράλληλα,μείωση του κόστους δανεισμού. Συγκεκριμένα, ο Dow βρέθηκε σχεδόν 287 μονάδες υψηλότερα, που είναι και η μεγαλύτερη ημερήσια συγκομιδή από την αρχή του έτους.

Ειδικότερα, ο Dow έκλεισε ενισχυμένος κατά 2,18% στις 13.468,78 μονάδες, ο S & P 500 στις 1.467,64 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,41%, και ο Νasdaq στις 2.547,33 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1,44%.

Για άλλη μια φορά οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι στήριξαν με τις εκθέσεις τους τους δείκτες στην αμερικανική χρηματαγορά. Ο ελβετικός οίκος Credit Suisse συστήνει όχι μόνο διακράτηση, αλλάκαι αύξηση των θέσεων των μετοχών στη Wall, διαβλέποντας επενδυτικές ευκαιρίες. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν το 46,8% των συμμετοχών τους παγκοσμίως, στην αμερικανική κεφαλαιαγορά. Πρόκειται ουσιαστικά για αύξηση των θέσεων σε μετοχές, αφού η προηγούμενη σύσταση ήταν 36,8%.

Ο έτερος οίκος που βοήθησε στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος ήταν η Merrill Lynch, η οποία προβλέπει μείωση  των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, καθώς η αναταραχή στις πιστωτικές αγορές και οι φθίνουσες τιμές των ακινήτων επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Merrill Lynch, η Fed θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5%, πριν το τέλος του έτους, ενώ ως τα μέσα του 2008 το βασικό επιτόκιο θα έχει υποχωρήσει στο 3,75%. Σε έκθεση του Ιουνίου, ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής του διεθνούς οίκου, David Rosenberg, προέβλεπε πολλαπλές μειώσεις του κόστους δανεισμού το 2008.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Merrill Lynch ηγήθηκε της ανόδου στον χρηματοοικονομικό κλάδο, μετά τη σύσταση της UBS για αγορά των μετοχών της.

Μερικό έρεισμα βρήκαν οι δείκτες και στη μεγάλη αποκλιμάκωση της τιμής τους αργού, που υποχώρησε κατά 5%, εξαιτίας των εντεινόμενων ανησυχιών περί επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, γεγονός που θα οδηγούσε σε μείωση της ζήτησης για καύσιμα, σε μία εποχή μάλιστα, που τα αποθέματά τους αυξάνονται.Συγκεκριμένα, η τιμή του συμβολαίου του αργού παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 4,99%, στα 71,71 δολάρια το βαρέλι, και η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ στα 71,64 δολάρια το βαρέλι, μειωμένο κατά 4,68%.

Οι πετρελαϊκές τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 8,5% από τα επίπεδα ρεκόρ των 78,77 δολαρίων το βαρέλι, της 1ης Αυγούστου, λόγω των φόβων ότι οι διευρυμένες απώλειες στις χρηματαγορές ανά την υφήλιο και η κρίση στην πιστωτική και στεγαστική αγορά των ΗΠΑ θα κάμψουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Να σημειωθεί ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ, του καρτέλ που προμηθεύει το 40% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου αυξήθηκε τον Ιούλιο στα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2004.

Νωρίτερα, η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, υπό την πίεση των αυξανόμενων ανησυχιών για το βαθμό επίδρασης της κρίσης που πλήττει την αμερικάνικη αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών και της εταιρικής κερδοφορίας.

Σήμερα μόνο η Γερμανία κατάφερε να παραμείνει σε θετικό έδαφος από τις 18 χρηματαγορές της Δυτικής Ευρώπης. Ειδικότερα, ο FTSE 100 έκλεισε μειωμένος 0,57% στις 6.189,10 μονάδες, ο Cac 40 στις 5.532,99 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,16%, ενώ ο Dax διαμορφώθηκε τελικά στις 7.444,04 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 0,11%.

Β. Δ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.