ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανικό «όχι» στο αίτημα Ασάνζ για αποφυλάκιση με εγγύηση

15:43 - 06 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Βρετανικό «όχι» στο αίτημα Ασάνζ για αποφυλάκιση με εγγύηση
Το βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε την Τετάρτη (6/1) να παραμείνει υπό κράτηση ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ εν αναμονή της εξέτασης της έφεσης που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ, μετά την απορριπτική απόφαση έκδοσής του στη χώρα.

Η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ εκτιμά πως υπάρχουν "ουσιαστικοί λόγοι να πιστεύουμε πως εάν ο κύριος Ασάνζ αποφυλακιστεί σήμερα, δεν θα επιστρέψει ενώπιον του δικαστηρίου για να αντιμετωπίσει τη διαδικασία της έφεσης".

Να σημειωθεί, πως έχει ήδη εκδοθεί απόφαση για την μη έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας, διότι αποκάλυψε πάνω από 700.000 αμερικανικά εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα, καθώς και τηλεγραφήματα μεταξύ διπλωματών.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του Αυστραλού που περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για “συνωμοσία” με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την παρείσφρηση σε υπολογιστές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων.

Η ομάδα των συνηγόρων του Ασάνζ ανέφερε στα τελικά επιχειρήματα που υπέβαλε γραπτώς στη δικαστή Βανέσα Μπαρέιτσερ ότι η δίωξη του εντολέα της έχει πολιτικά κίνητρα και κινήθηκε κατά τη διάρκεια μιας “μοναδικής” περιόδου “στην ιστορία των ΗΠΑ”, δηλαδή επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα εκτίμησαν ότι τυχόν έκδοσή του στις ΗΠΑ θα αποτελέσει απειλή για το έργο των δημοσιογράφων.

Όλα αυτά λίγο μετά την ανακοίνωση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Σκοτ Μόρισον, πως ο Ασάνζ μπορεί να γυρίσει ελεύθερα στην Αυστραλία, καθώς και του Μεξικού, που του πρόσφερε πολιτικό άσυλο.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:44 - 06 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.