ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Κογκρέσο ανέκτησε τον έλεγχο και επικύρωσε τη νίκη Μπάιντεν

11:51 - 07 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Το Κογκρέσο ανέκτησε τον έλεγχο και επικύρωσε τη νίκη Μπάιντεν
Λίγες ώρες μετά την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, το Σώμα συγκεντρώθηκε και πάλι για να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Μετά το χάος στο Καπιτώλιο, η διαδικασία της επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Η Γερουσία αναγκάστηκε να διακόψει τις εργασίες της, λόγω της εισβολής των οπαδών του Τραμπ, αλλά ελήφθη απόφαση η διαδικασία να συνεχιστεί άμεσα, μόλις οι αρχές έδιωξαν τους εισβολείς και ανέκτησαν τον έλεγχο του Καπιτωλίου.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε λοιπόν τις ψήφους των εκλεκτόρων από όλες τις Πολιτείες, επισημοποιώντας τη νίκη του εκλεγμένου Προέδρου Μπάιντεν.

Προφανώς, η επικύρωση της νίκης Μπάιντεν έχει πια ξεχωριστή σημασία, καθώς ουσιαστικά διασφαλίζει τη Δημοκρατία στις ΗΠΑ, που απειλείται από τους επικίνδυνους χειρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ.

Όσο για το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, πριν από τη λήξη της θητείας του και την ορκωμοσία Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, είναι ανοιχτό.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να απομακρυνθεί ένας πρόεδρος από τη θέση του: η επίκληση της 25ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος και η παραπομπή του ακολουθούμενη από μια καταδίκη στη Γερουσία. Και στα δύο αυτά σενάρια, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας έως την ορκωμοσία του Μπάιντεν.

Πηγή με γνώση της προσπάθειάς αυτής δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιες αρχικές συζητήσεις μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου και των συμμάχων του Τραμπ για να επίκληση της 25ης Τροπολογίας.

Προκειμένου να γίνει επίκληση της 25ης Τροπολογίας, ο Πενς και η πλειονότητα των μελών του υπουργικού συμβουλίου του Τραμπ θα πρέπει να δηλώσουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντα του προέδρου και να τον απομακρύνουν. Με βάση αυτό το σενάριο, τα καθήκοντα του προέδρου αναλαμβάνει ο Πενς.

Ο Τραμπ «θα μπορούσε να πει κανείς ότι υποδαύλισε την εξέγερση» ή μια απόπειρα ανατροπής της αμερικανικής κυβέρνησης. Το αν τελικά θα καθαιρεθεί γι΄αυτό θα το δούμε. Άλλωστε, ο χρόνος του έχει ουσιαστικά τελειώσει και η αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο είναι ζήτημα ημερών. Τα όσα έγιναν στο Κογκρέσο, ωστόσο, εκτιμούν πολλοί στις ΗΠΑ πως δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα. 'Έστω προς παραδειγματισμό...

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:54 - 07 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.