ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο:Ερώτηση-κλειδί για το μπάχαλο με την προμήθεια εμβολίων στην ΕΕ!

17:11 - 11 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Ευρωκοινοβούλιο:Ερώτηση-κλειδί για το μπάχαλο με την προμήθεια εμβολίων στην ΕΕ!
Με σημερινή της ερώτηση προς την Κομισιόν, η Λιθουανή ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Vilija Blinkevičiūtė, ζητεί πειστικές απαντήσεις για το «μπάχαλο» που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με την προμήθεια και διανομή εμβολίων κατά του Covid-19!

Αναφέροντας ότι η Κομισιόν, άρχισε ήδη την αγορά εμβολίων τον Ιούνιο του 2020 και δεσμεύτηκε να διασφαλίσει την απαραίτητη διανομή των αποθεμάτων εμβολίων στα κράτη μέλη, η Λιθουανή ευρωβουλευτής τονίζει ότι, είναι σαφές πως η διαδικασία αυτή βρίσκεται εν ομηρεία εξαιτίας των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη.

Περιγράφοντας το «μπάχαλο» η Λιθουανή ευρωβουλευτής, αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

-Η BioNTech και η Pfizer είχαν διαθέσει πάνω από 12 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στην αγορά της ΕΕ έως το τέλος του 2020, παρά τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει. Ως αποτέλεσμα, τα κράτη μέλη δεν είναι σε θέση να λάβουν επαρκείς δόσεις εμβολίου. Για παράδειγμα, η Λιθουανία έλαβε μόνο 20.000 δόσεις εμβολίου.

-Ορισμένα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη αρχίσει να εμβολιάζουν καθόλου τον πληθυσμό. Η ΕΕ είναι σήμερα πολύ πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, τόσο στην αγορά εμβολίων όσο και στον εμβολιασμό ανθρώπων. Αυτό δεν αποτελεί ένδειξη καλής διακυβέρνησης όταν τρίτες χώρες είναι σε θέση να προμηθεύονται εμβόλια πολύ πιο αποτελεσματικά και να εμβολιάζουν αποτελεσματικά τους ανθρώπους.

Η ευρωβουλευτής εγκαλεί την Κομισιόν ν’ απαντήσει στο, ποια γραφειοκρατικά ή άλλα προβλήματα είχαν ως αποτέλεσμα η ΕΕ να μην εξασφαλίσει μέχρι τώρα τις απαραίτητες ποσότητες εμβολίων και πως σκοπεύει να διασφαλίσει ότι συντονίζεται η αγορά εμβολίων και ότι τα κράτη μέλη λαμβάνουν τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίου.

Ρωτάει, ακόμη, ποιος είναι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στην αγορά εμβολίων και αν έχει η ΕΕ μια κοινή και συντονισμένη προσέγγιση σχετικά με τον τρόπο εμβολιασμού των ατόμων και ποιος θα τους δοθεί προτεραιότητα.

Η απάντηση της Κομισιόν αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αρκεί να μην...αργήσει!

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.