ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΕ εγκρίνει σκουλίκια και έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση!

15:51 - 13 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Η ΕΕ εγκρίνει σκουλίκια και έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση!
Το ξηραμένο κίτρινο σκουλήκι, αλευροσκούλικο, η προνυμφική μορφή του σκαθαριού, είναι ασφαλές για κατανάλωση από τον άνθρωπο τόσο σε ολόκληρη τη μορφή του όσο και ως πρόσθετο σε σκόνη, δήλωσε την Τετάρτη ο παρατηρητής τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων είναι ένα πρώτο βήμα προτού οι αρχές εξετάσουν εάν θα εγκρίνουν τις πωλήσεις σνακ, μπάρες πρωτεΐνης, μπισκότα και άλλα τρόφιμα που περιέχουν έντομα ως συστατικά.

Η απόφαση είναι κρίσιμη για την αγορά παραγωγής εντόμων, που προβλέπεται ότι θα αυξηθεί δέκα φορές και θα ξεπεράσει τα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μέχρι το 2025. Τα έντομα αναδύονται ως μια πιο βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης χάρη στις χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την υψηλή θρεπτική αξία τους, προσελκύοντας ρεκόρ χρηματοδότησης επιχειρηματικών κεφαλαίων και προσοχή από γίγαντες όπως η Cargill Inc. και η Nestle SA.

«Βοηθά στη δημιουργία, ουσιαστικά, μιας νέας πηγής πρωτεΐνης για τον κόσμο με βιώσιμο τρόπο», δήλωσε σε μια συνέντευξη η Helene Ziv, διευθύντρια διαχείρισης κινδύνων και προμήθειας για τη διατροφή των ζώων της Cargill. «Είμαστε σίγουροι για τη θρεπτική τους αξία».

Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση κινδύνου για τα έντομα ως νέα τροφή από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η οποία έχει 14 ακόμη εκκρεμείς αιτήσεις για έντομα - από γρύλους έως ακρίδες.

Η έγκριση του κίτρινου σκουληκιού θα παρουσιάσει ευκαιρίες μάρκετινγκ, δήλωσε η Andrea Germini, ηγέτης της ομάδας νέων τροφίμων στην Πάρμα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλειας των Τροφίμων, με έδρα την Ιταλία.

Η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αναπτυσσόμενης σκηνής start-up εντόμων, ορίζοντας τα ζουζούνια ως μέρος της αειφόρου ατζέντας της για τα τρόφιμα. Οι αρχές της ΕΕ έχουν επενδύσει χρήματα σε έρευνες και εργοστάσια και το μπλοκ επιτρέπει ήδη σε ψάρια, σκύλους και γάτες να τρώνε γεύματα με έντομα.

Η τροφή ζώων, αντί των ανθρώπων, με έντομα, έχει δείξει να έχει μεγαλύτερες προοπτικές μέχρι στιγμής. Η διεθνής πλατφόρμα εντόμων για τρόφιμα και ζωοτροφές αναμένει να ακολουθήσουν τα πουλερικά και οι χοίροι, ενισχύοντας περαιτέρω την αγορά. Από την προβλεπόμενη παραγωγή 3 εκατομμυρίων τόνων πρωτεΐνης εντόμων στην Ευρώπη το 2030, μόνο το 10% θα διατεθεί σε ανθρώπινη τροφή, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων θα διατίθεται σε ζωοτροφές, εκτιμά η ομάδα λόμπι που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

«Υπάρχουν όλο και περισσότερες ευκαιρίες να εργαστούμε με νέα βιώσιμα συστατικά για τη βιομηχανία ζωοτροφών», δήλωσε ο Ziv.

Η Cargill συνεργάζεται με την InnovaFeed SAS για την προμήθεια πρωτεϊνών εντόμων για ιχθυοτροφές, ενώ η Archer-Daniels-Midland Co. θα φιλοξενήσει ένα τεράστιο αγρόκτημα με μαύρες μύγες στρατιωτών, ένα είδος μύγας (black soldier fly), στο Ιλινόις. Η Nestle, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο, πρόσθεσε μια γκάμα τροφών για κατοικίδια που φτιάχνονται από έντομα.

Μερικές χώρες της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας – ήδη επιτρέπουν την πώληση τροφίμων που περιέχουν έντομα. Περίπου 2.000 είδη εντόμων βρίσκονται στη διατροφή περίπου 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, αλλά πολλοί καταναλωτές στην Ευρώπη θα πρέπει να ξεπεράσουν αυτό που ο Niccolo Manzoni, διευθύνων σύμβουλος της Five Seasons Ventures με έδρα το Παρίσι, αποκαλεί τον «παράγοντα αηδίας».

Και αυτό δεν είναι το μόνο εμπόδιο. Οι παραγωγοί ζωοτροφών από έντομα χρειάζονται σημαντικά κονδύλια για να αυξήσουν την παραγωγή προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί ως προς το κόστος, δήλωσε ο Manzoni.

Η βιομηχανία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να φτάσει τους εμπορικούς όγκους που προμηθεύει τώρα ο τομέας των θαλάσσιων συστατικών, δήλωσε η Anne Mette Baek, διευθύντρια των Ευρωπαίων παραγωγών ιχθυάλευρων και ιχθυελαίων στην Κοπεγχάγη.

Μια εταιρεία που κινείται ήδη προς την τραπεζαρία είναι η Protix BV, η οποία εκμεταλλεύεται το μεγαλύτερο αγρόκτημα εντόμων στην Ευρώπη και έχει επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου της Rabobank. Ο κατασκευαστής της Dongen, με έδρα την Ολλανδία, εκτρέφει προνύμφες μύγας μαύρου στρατιώτη για σίτιση σε ψάρια και κατοικίδια ζώα, και το περασμένο καλοκαίρι άνοιξε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που πουλούσε τρόφιμα φτιαγμένα με γρύλους και σκουλήκια. Τα έσοδα υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Kees Aarts σε συνέντευξή του.

«Είναι τόσο ενδιαφέρον να βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή μιας εντελώς νέας κατηγορίας διατροφής», δήλωσε ο Aarts. «Θα δούμε μια νέα γκάμα εφαρμογών να αναδύονται».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:32 - 13 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.