ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραιτείται η ολλανδική κυβέρνηση-Σκάνδαλο με οικογενειακά επιδόματα

16:16 - 15 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Παραιτείται η ολλανδική κυβέρνηση-Σκάνδαλο με οικογενειακά επιδόματα
Σύμφωνα με ρεπορτάζ ολλανδικών μέσων ενημέρωσης, ο Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα υποβάλει την παραίτησή του στον Βασιλιά Willem-Alexander αργότερα σήμερα.

Η κυβέρνηση παραιτείται λόγω του σκανδάλου των οικογενειακών επιδομάτων («toeslagenaffaire» στα ολλανδικά). Χιλιάδες οικογένειες κατηγορήθηκαν λανθασμένα για απάτη, τουλάχιστον από το 2013 μέχρι το 2019 και πολλές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν αναδρομικά μεγάλα ποσά που είχαν εισπράξει.

Η κοινοβουλευτική έρευνα ανέφερε ότι πολλές οικογένειες αντιμετώπισαν «άνευ προηγουμένου αδικία», αφότου η κυβέρνηση τις ανάγκασε να επιστρέψουν επιδοτήσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Χθες Πέμπτη υπέβαλε την παραίτησή του ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας (PvdA), Λόντεβικ Άσερ, με φόντο το μεγάλο σκάνδαλο της φορολογικής διοίκησης.

Ο Άσερ ήταν υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας, καθώς και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2012 μέχρι το 2017. Σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Facebook αναφέρει ότι «οι πρόσφατες συζητήσεις για τον ρόλο του σε αυτήν την υπόθεση» δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του αρχηγού του κόμματος. Διαβεβαίωσε όμως ότι δεν ήταν ενήμερος «ότι οι φορολογικές αρχές είχαν ξεκινήσει ένα παράνομο κυνήγι σε βάρος χιλιάδων οικογενειών».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.