ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Pfizer: Προσωρινή μείωση παραδόσεων εμβολίων στην ΕΕ

17:29 - 15 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Pfizer: Προσωρινή μείωση παραδόσεων εμβολίων στην ΕΕ
Στην απόφαση να μειώσει προσωρινά τις παραδόσεις των εμβολίων κατά του κορονοϊού στην Ευρώπη, λόγω αναβάθμισης της παραγωγικής της ικανότητας, προχώρησε η Pfizer.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας, την Παρασκευή(15/1), οι παραδόσεις των εμβολίων μειώνονται, διότι η Pfizer, επιθυμεί να βελτιώσει την παραγωγή της, έτσι ώστε να φτιάχνει ακόμα περισσότερα εμβόλια.

"Λάβαμε σήμερα λίγο πριν τις 10.00 το μήνυμα αυτό. Αναμέναμε 43.875 δόσεις εμβολίου από την Pfizer την επόμενη εβδομάδα. Τώρα φαίνεται ότι θα λάβουμε 36.075 δόσεις”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του νορβηγικού Ινστιτούτου.

Η εταιρεία, μετά την αναβάθμιση της παραγωγής της, θα είναι σε θέση, να παράγει 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου ετησίως, έναντι 1,3 δισεκατομμυρίου που θα παρήγαγε χωρίς αυτή, αναφέρει το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας.

"Αυτή η προσωρινή μείωση θα αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσο χρόνο θα πάρει ώστε η Pfizer να φτάσει στο μάξιμουμ της παραγωγικής της ικανότητας και πάλι", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Pfizer υπογράμμισε ότι κάνει αλλαγές στην διαδικασία και την μονάδα παραγωγής που θα χρειαστούν επιπλέον ρυθμιστικές εγκρίσεις.

"Αν και αυτό θα επηρεάσει προσωρινά τις αποστολές στο τέλος του Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου, θα προσφέρει σημαντική αύξηση στην διαθεσιμότητα δόσεων στο τέλος του Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Pfizer.

Η Νορβηγία, είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν θα επηρεαστεί λόγω αυτής της μείωσης. Η προμήθεια των εμβολίων της, γίνεται μέσω της γειτονικής της, Σουηδίας, η οποία, έχει εξασφαλίσει περισσότερες δόσεις από αυτές της ΕΕ για να τις της δώσει.

Ωστόσο η Νορβηγία, η οποία δεν ανήκει στην ΕΕ, έχει δημιουργήσει στοκ, οπότε το πρόγραμμα εμβολιασμών δεν θα μείνει πίσω.

Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγες οι χώρες της Ευρώπης, που παραπονιούνται για την γενικότερη άνιση κατανομή των εμβολίων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Μία τέτοια αργοπορία, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, από μέρος της εταιρείας, θα καθυστερήσει ακόμα πιο πολύ τους -κατά τα άλλα- επείγοντες εμβολιασμούς.

Το Βέλγιο δήλωσε ότι περιμένει να λάβει μόνο το ήμισυ των προγραμματισμένων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech τον Ιανουάριο λόγω προβλήματος στην αλυσίδα διανομής ενώ η Λιθουανία δηλώνει ότι οι δικές της προμήθειες θα υποδιπλασιασθούν μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου.

"Ο κατασκευαστής, μάς είπε ότι οι περικοπές γίνονται σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Λιθουανίας.

Αντίστοιχο πρόβλημα, είχε και η Ιταλία, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχο της, πια το έχει λύσει σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, έχει καταφέρει να είναι ανάμεσα στις δέκα χώρες του κόσμου που έχουν μαζέψει πάνω από το 95% των εμβολίων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Οι παραδόσεις γίνονται "σύμφωνα με το συμπεφωνημένο πρόγραμμα", δήλωσε εκπρόσωπος της Pfizer προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή, αλλά τα χρονοδιαγράμματα είναι βελτιστοποιημένα και υπόκεινται σε αλλαγές.

Η επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα εμβόλια Σάντρα Γκαλίνα δήλωσε στους ευρωβουλευτές κατά την διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης την Τρίτη(12/1), ότι έχει ακούσει μόνο τρεις περιπτώσεις διαμαρτυριών για την προμήθεια εμβολίων από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.