ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: «Στρατιωτικός νόμος» για την ορκωμοσία Μπάιντεν

13:12 - 17 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: «Στρατιωτικός νόμος» για την ορκωμοσία Μπάιντεν
Η Ουάσινγκτον έχει μετατραπεί σε "στρατόπεδο" μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο και ενόψει της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, και οι υπόλοιπες Πολιτείες της χώρας έχουν λάβει αυστηρά μέτρα, καθώς το αντικυβερνητικό κίνημα "boongalo" καλεί σε συλλαλητήρια και στις 50 Πολιτείες.

Τα μέτρα ασφάλειας για την ορκωμοσία είναι πιο αυστηρά από ποτέ στην αμερικανική ιστορία, που ούτως ή άλλως δεν προβλέπει συγκέντρωση μεγάλου αριθμού πολιτών, όπως είθισται, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων που επιβάλλει η πανδημία.

Οι διαδηλώσεις των υποστηρικτών του Τραμπ, ωστόσο, έχουν δημιουργήσει έντονο κλίμα ανησυχίας. Άλλωστε, αποδείχθηκε πως οι εισβολείς στο Καπιτώλιο δεν ήταν απλά αυθόρμητοι πολίτες. Πολλοί εξ αυτών είχαν βεβαρυμένο ποινικό μητρώο, ήταν οπλισμένοι και είχαν πρόθεση να τα χρησιμοποιήσουν απέναντι σε αξιωματούχους.

Το Πεντάγωνο έχει εγκρίνει  την ανάπτυξη 25.000 μελών της  Εθνικής Φρουράς για την ορκωμοσία, την ώρα που και οι πενήντα Πολιτείες της ΗΠΑ προετοιμάζονται για πιθανές ένοπλες διαμαρτυρίες τις επόμενες μέρες, όπως προειδοποίησε το FBI.

Οι κυβερνήτες του Μέριλαντ, του Νέου Μεξικού και της Γιούτα έχουν κηρύξει τις Πολιτείες τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Καλιφόρνια, η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν, η Βιρτζίνια, η Ουάσινγκτον και το Ουισκόνσιν συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που ενεργοποιούν την  Εθνική  Φρουρά, ενώ  το Τέξας έκλεισε το Καπιτώλιο της Πολιτείας από το Σάββατο μέχρι και την ημέρα της ορκωμοσίας.

Η έντονη στρατιωτική παρουσία στην Ουάσινγκτον κάνει την πόλη να μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη, σχολιάζουν οι Financial Times. Την ίδια ώρα η δήμαρχος της Ουάσιγκτον κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, μία μέρα μετά την ορκωμοσία δηλαδή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.