ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανάπτυξη 2,3% για την κινεζική οικονομία το 2020

10:50 - 18 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Ανάπτυξη 2,3% σημείωσε η οικονομία της Κίνας το 2020 τη χρονιά που σημαδεύτηκε από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό που έχει ανακοινωθεί εδώ και 44 χρόνια.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ της επεκτάθηκε κατά 6,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας. Αυτοί οι αριθμοί ξεπέρασαν τις προσδοκίες των ειδικών.

Παρόλα αυτά, οι Κινέζοι καταναλωτές παρέμειναν απρόθυμοι να ξοδέψουν, καθώς οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 3,9% για το έτος. Οι λιανικές πωλήσεις για το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν 4,6% σε σχέση με πέρυσι.

Οι διαδικτυακές πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν με σχετικά γρήγορο ρυθμό 14,8%, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία , αλλά ως ποσοστό των συνολικών λιανικών πωλήσεων διατηρήθηκε αρκετά σταθερό, στο ένα τέταρτο περίπου.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν πως η Κίνα θα ήταν η μόνη μεγάλη οικονομία που αναπτύχθηκε το 2020 προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ της άνω από 2%.

Οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να αυξήσουν την εξάρτηση της οικονομίας από την εγχώρια ζήτηση, παρά από πιο παραδοσιακούς παράγοντες ανάπτυξης όπως οι επενδύσεις.

Για το 2020, η κατανάλωση αντιπροσώπευε το 54,3% του ΑΕΠ, δήλωσε ο Ning Jizhe, επίτροπος της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό μετά το 57,8% του ΑΕΠ που αρχικά σημειώθηκε το 2019.

Ο αντίκτυπος του Covid-19

Ο νέος κορονοϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Βουχάν, στα τέλη του 2019. Σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί ο ιός, οι κινεζικές αρχές έκλεισαν σχεδόν τη μισή χώρα και η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,8% τους τρεις πρώτους μήνες του 2020.

Κατά την διάρκεια του έτους σημειώθηκαν εξάρσεις του ιού σε κάποιες περιοχές της Κίνας, με την επαρχία Χεμπέι να καταγράφει αυξημένα κρούσματα. Η επανεμφάνιση του ιού δημιούργησε αβεβαιότητα, πράγμα που οδήγησε στην πτώση των λιανικών πωλήσεων.

Η οικονομία της Κίνας επέστρεψε στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η στατιστική υπηρεσία της Κίνας μείωσε τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2019 σε 6,0%, έναντι του 6,1% που είχε αναφερθεί προηγουμένως. Η περικοπή σημειώθηκε κυρίως στη μεταποίηση, καθώς για την βιομηχανική παραγωγή ίσχυσαν οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ για κινεζικά προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:02 - 18 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.