ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αμήχανη» άνοδος στη Wall

00:10 - 08 Αυγ 2007 | Ειδήσεις
Μετά από αλλεπάλληλα σκαμπανεβάσματα, οι δείκτες της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος. Οι δηλώσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία διατήρησε σταθερό το βασικό της επιτόκιο στο 5,25%, ότι ο πληθωρισμός παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία, αναγνωρίζοντας ωστόσο το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της οικονομίας, εξαιτίας της παρατεινόμενης ύφεσης στην αγορά κατοικίας και των δυσχερειών στην πιστωτική αγορά της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, δεν βοήθησαν τους επενδυτές να καταλάβουν αν στις προθέσεις της Fed εντάσσεται η μείωση του κόστους δανεισμού, επιτείνοντας τη νευρικότητα.

Ο Dow έκλεισε ενισχυμένος 0,26% στις 13.504,30 μονάδες, ο Nasdaq στις 2.561,60 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,56%, και ο S & P 500με άνοδο0,62% διαμορφώθηκε τελικά στις 1.476,71 μονάδες.

Σύμφωνα με τη Fed, οι χρηματαγορές είναι ασταθείς το τελευταίο διάστημα, οι συνθήκες δανεισμού έχουν γίνει αυστηρότερες για ορισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η διόρθωση στην αγορά εργασίας συνεχίζεται. Ωστόσο η οικονομία πιθανότατα θα συνεχίσει να επεκτείνεται με μετριοπαθείς ρυθμούς τα επόμενα τρίμηνα, βρίσκοντας στήριγμα στην ισχυρή ανάπτυξη της αγοράς εργασίας και την ισχυρή παγκόσμια οικονομία.Και αν και οι πιθανότητες επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης έχουν αυξηθεί,σύμφωνα με τη Fed,η βασική ανησυχία της Κεντρικής Τράπεζας, παραμένει το ενδεχόμενο αποτυχίας μείωσης του πληθωρισμού.

Παρότι η Κεντρική Τράπεζα κράτησε «κλειστά τα χαρτιά της» αναφορικά με την επιτοκιακή της πολιτική στο προσεχές μέλλον, σε κάθε περίπτωση,οι εκτιμήσεις της ότι η οικονομία είναι αρκούντως ισχυρή για να αντεπεξέλθει στην κρίση της αγοράς στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης παρείχαν σε ένα βαθμό στήριξη στους δείκτες.

Η American International Group, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία παγκοσμίως και η Citigroup, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, ηγήθηκαν της ανόδου στο χρηματοοικονομικό κλάδο.

Κέρδη αποκόμισε καιο ενεργειακός κλάδος, που χθες είχε δεχθεί πιέσεις,με τις Exxon Mobil και Marathon Oilνα ξεχωρίζουν.

Η αγορά από την πλευρά της θεωρεί αρκετά πιθανή μια μείωση του κόστους δανεισμού τον Οκτώβριο, δεδομένου ότι η αναταραχή στις πιστωτικές αγορές και οι φθίνουσες τιμές των ακινήτων επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Χθες, σε έκθεσή της η Merrill Lynch εκτιμούσε ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5%, πριν το τέλος του έτους, ενώ ως τα μέσα του 2008 το βασικό επιτόκιο θα έχει υποχωρήσει στο 3,75%. Σε έκθεση του Ιουνίου, ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής του διεθνούς οίκου, David Rosenberg, προέβλεπε πολλαπλές μειώσεις του κόστους δανεισμού το 2008.

Νωρίτερα, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, ακολουθώντας το χθεσινό παράδειγμα της Wall.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,93% στις 6.308,80 μονάδες, ο Cac 40 στο Παρίσι διαμορφώθηκε στις 5.620,40 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,58% και στη Φρανκφούρτη ο Dax στις 7.513,66 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,93%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.