ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Ορόσημο για την πανδημία το καλοκαίρι-«Καμπανάκι» για τις μεταλλάξεις

19:04 - 19 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Ορόσημο για την πανδημία το καλοκαίρι-«Καμπανάκι» για τις μεταλλάξεις
Tις βασικές πτυχές του ανανεωμένου σχεδίου της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με βασικό άξονα τους εμβολιασμούς του πληθυσμού, παρουσίασε την Τρίτη (19/1) η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του Reporter για σύσταση της Κομισιόν προς τα κράτη – μέλη να έχει εμβολιαστεί έως τον Μάρτιο το 80% των υγειονομικών, αλλά και των Ευρωπαίων άνω των 80 ετών. Επίσης, η Κομισιόν θέτει ως στόχο μέχρι το καλοκαίρι του 2021 να έχει εμβολιαστεί το 70% του γενικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στόχος μας είναι να έχει εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων έως το καλοκαίρι. Αυτό θα είναι ένα πραγματικό σημείο καμπής στη μάχη κατά του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία αναμένεται να θέσει το προσχέδιο της Κομισιόν στην τηλεδιάσκεψη κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη.

{https://twitter.com/vonderleyen/status/1351543049126608898}

Επιγραμματικά, το σχέδιο της Κομισιόν επικεντρώνεται σε τέσσερις τομείς:

-Επιτάχυνση του εμβολιασμού και προμήθειες εμβολίων

-Επιτάχυνση των τεστ για τη διαχείριση λοιμώξεων και νέων παραλλαγών

-Διασφάλιση της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς, και

-Διεθνή ηγεσία και αλληλεγγύη στους γείτονές μας. 

Για το θέμα των πιστοποιητικών, η Κομισιόν εμφανίζεται θετική και συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για να συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, ώστε να επιτρέπεται η ταχεία χρήση διαλειτουργικών πιστοποιητικών εντός της ΕΕ.

Όπως και από την αρχή της πανδημίας, όμως, έτσι και τώρα, τονίζεται πως είναι σημαντικό να υπάρξει κοινή προσέγγιση και ιδιαίτερη προσοχή στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Μεταλλάξεις

Η Κομισιόν ζητά επίσης από τα κράτη μέλη να βελτιώσουν τις στρατηγικές δοκιμών ώστε μέσα στον Φεβρουάριο του 2021 να υπάρχει σαφής εικόνα για τις μεταλλάξεις του ιού σε κάθε χώρα. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τις στρατηγικές δοκιμών τους ώστε να ενσωματώσουν τη χρήση ταχέων δοκιμών αντιγόνου.

Τέλος, τονίζεται πως είναι σημαντικά η Ευρώπη να επιδείξει τις ηγετικές της αρετές, αλλά και την αλληλεγγύη της προς τρίτες χώρες, τις οποίες θα ενισχύσει με εμβόλια.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 19:32 - 19 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.