ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπορέλ: Ο κόσμος χρειάζεται την αμερικανική ηγεσία-Διάλογος με Μόσχα

20:36 - 19 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Μπορέλ: Ο κόσμος χρειάζεται την αμερικανική ηγεσία-Διάλογος με Μόσχα
«Ο κόσμος χρειάζεται την αμερικανική ηγεσία στη μάχη εναντίον της COVID-19» δήλωσε, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο REUTERS, o ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοσέπ Μπορέλ.

Κάλεσε, δε, τον νεοκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιταχύνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά από τις ευρείες επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ για την αργή απόκρισή της.

Καθώς οι πλούσιες χώρες κλείνουν συμφωνίες για πολύ περισσότερες δόσεις εμβολίων εναντίον του κορωνοϊού σε σχέση με τις πιο φτωχές, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ είπε πως εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ξαναπάρουν τη θέση τους ως «κινητήριος δύναμη του πλανήτη» και να βοηθήσουν.

«Ο κόσμος θα αντιμετωπίσει φέτος μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον εμβολιασμό της ανθρωπότητας. Αυτός θα απαιτήσει πολλή αλληλεγγύη, πολλή συνεργασία και ιδιαίτερα πολλούς πόρους» επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας πως «αυτή είναι η πρώτη παγκόσμια κρίση, στην οποία έλειψε η αμερικανική ηγεσία».

«Ο κόσμος χρειάζεται την αμερικανική ηγεσία», τόνισε δεσμευόμενος για την υποστήριξη της ΕΕ στην Ουάσινγκτον.

Διάλογος με Μόσχα-Δεν είναι μονόδρομος οι κυρώσεις

Για την κράτηση του Αλεξέι Ναβάλνι από τις ρωσικές αρχές, ο Ζ. Μπορέλ δήλωσε πως ανυπομονεί να επισκεφθεί τη Μόσχα, προκειμένουν να συζητήσει γι’ αυό το θέμα. Μάλιστα, όπως είπε, έχει ανοικτή πρόσκληση από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί τη Μόσχα «και οι τρέχουσες περιστάσεις καθιστούν ένα τέτοιο ταξίδι πιο αναγκαίο από ποτέ».

Τόνισε, ωστόσο, ότι «οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν είναι η μοναδική δυνατή απάντηση».

«Δεν είμαστε εναντίον της πίεσης, αλλά η πίεση πρέπει να είναι σταδιακή», συμπλήρωσε.

«Έχουν υπάρξει κυρώσεις, μπορούν να υπάρξουν περισσότερες κυρώσεις. Αλλά οι κυρώσεις από μόνες τους δεν είναι πολιτική. Οι κυρώσεις είναι ένα εργαλείο, και εκτός από το να επιβάλλεις κυρώσεις, πρέπει να συνεχίσεις να απλώνεις το χέρι και να συζητάς και να εκφράζεις την άποψή σου» σχολίασε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.