ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Μητσοτάκης και «σύμμαχοι» για περισσότερα εμβόλια και πιστοποιητικό

09:11 - 20 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής: Μητσοτάκης και «σύμμαχοι» για περισσότερα εμβόλια και πιστοποιητικό
Την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έγκριση άλλων τύπων εμβολίων με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου ζητά ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ακόμα 3 Ευρωπαίοι ηγέτες, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενόψει της τηλεδιάσκεψης κορυφής με θέμα την πανδημία, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

 Την επιστολή υπογράφουν, εκτός από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις και η Πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν.

To Reporter έχει στην κατοχή του και δημοσιεύει την επιστολή (στα συνημμένα στο τέλος του κειμένου) που στάλθηκε στον Σαρλ Μισέλ και στην οποία οι ηγέτες αναφέρουν πως τα εμβόλια κρίνουν τη μάχη με την πανδημία και η ΕΕ οφείλει να δράσει με αποφασιστικότητα.

Οι ηγέτες αναγνωρίζουν πως έχουν ήδη γίνει αρκετά, αλλά προσθέτουν πως "η χορήγηση επιπλέον εμβολίων από άλλους παραγωγούς με τους οποίους η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνίες αγοράς", είναι κρίσιμη για την εξέλιξη των πραγμάτων και με δεδομένο το στόχο της ΕΕ για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού της Ευρώπης μέχρι το καλοκαίρι.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν να δοθεί ένα ηχηρό σήμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και ταχύτητα στην αναγνώριση κι άλλων εμβολίων. Πρώτα από όλα να αναγνωρίσει το εμβόλιο του Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca, αλλά και άλλων εταιρειών, που θα καταθέσουν αιτήματα.

"Περιμένουμε οι οργανισμοί της ΕΕ εργάζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να επικεντρώνονται αυστηρά σε αυτό που απαιτείται επιστημονικά, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης", σημειώνεται στην επιστολή.

Σημειώνεται επίσης πως για να γίνουν έγκαιρα οι εμβολιασμοί, πρέπει και οι εταιρείες να είναι συνεπείς με τις παραδόσεις των δόσεων στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η επιστολή αυτή αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη, μαζί με τις προτάσεις της Κομισιόν για εμβολιασμούς και τεστ, αλλά και για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που έχει επίσης προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και βρίσκει θετική ανταπόκριση. Η ΙΑΤΑ έκανε μάλιστα και δημόσια παρέμβαση, για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι, όπως η Γαλλία, που εμφανίζεται σκεπτική για το να συνδεθούν τα ταξίδια με τους εμβολιασμούς.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 11:52 - 20 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.