ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Το πρώτο μεγάλο γεγονός του 2021

08:55 - 20 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Ορκωμοσία Μπάιντεν: Το πρώτο μεγάλο γεγονός του 2021
Ιστορική είναι η σημερινή ημέρα, καθώς απομένουν λίγες μόνο ώρες για την ορκωμοσία του νέου εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως o 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια ασυνήθιστη ημέρα, λόγω των πολύ αυστηρών πρωτοκόλλων ασφαλείας, η οποία θα κορυφωθεί στις 12 το μεσημέρι (19.00 ώρα Ελλάδος) με την ορκωμοσία του στην Ουάσινγκτον.

Η φετινή τελετή ορκωμοσίας δεν θα μοιάζει με καμιά άλλη, τόσο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με τους Αμερικανούς να έχουν κληθεί να μείνουν στα σπίτια τους και να παρακολουθήσουν εικονικά την τελετή ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, αλλά και υπό το φόβο ένοπλων επιθέσεων, μετά τη φονική εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Η τελετή ορκωμοσίας

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη προβλέψει για τη διεξαγωγή μιας σε μεγάλο βαθμό εικονικής τελετής ορκωμοσίας ώστε να μην μετατραπεί σε τεράστια εστία μόλυνσης από την Covid-19. Ο ερχομός του νέου προέδρου θα είναι λοιπόν περισσότερο από ποτέ μια τηλεοπτική στιγμή.

Ο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα ορκιστούν από τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου μία ώρα αργότερα, στις 12.00 (19.00 ώρα Ελλάδας).

Μετά την ορκωμοσία του, ο Μπάιντεν θα εκφωνήσει τον παραδοσιακό λόγο εγκατάστασής του στον θώκο στον οποίο θα επιμείνει στην ανάγκη συμφιλίωσης των Αμερικανών.

{https://twitter.com/nowthisnews/status/1351686629434376193}

Εν συνεχεία προβλέπεται να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο κοιμητήριο του Άρλινγκτον μαζί με τρεις από τους προκατόχους του και τις συζύγους τους: τον Τζορτζ Γ. Μπους και τη σύζυγό του Λόρα, τον Μπιλ και τη Χίλαρι Κλίντον, τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα.

Στον δρόμο της επιστροφής, η πομπή του 46ου Αμερικανού προέδρου θα σταματήσει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον Λευκό Οίκο και ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να πάει με τα πόδια μέχρι τη νέα του κατοικία.

Μπορεί τότε να ανακοινώσει τις πρώτες προεδρικές αποφάσεις του, το περίγραμμα των οποίων έχει ήδη δώσει, με μια σειρά διαταγμάτων ώστε να δώσει μια πρώτη ώθηση.

{https://twitter.com/JoeBiden/status/1351630258114502656}

{https://twitter.com/JoeBiden/status/1351731172989050882}

Τραμπ: Προσευχηθείτε για την επιτυχία της επόμενης κυβέρνησης

Απών από την τελετή θα είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα βρίσκεται στο κλαμπ του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριδα, σπάζοντας την παράδοση μιας ειρηνικής και πολιτισμένης μεταβίβασης της εξουσίας.

Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο Τραμπ προέτρεψε τους Αμερικανούς «να προσευχηθούν» για την επιτυχία της επόμενης κυβέρνησης. «Αυτήν την εβδομάδα θα ορκιστεί μια νέα κυβέρνηση και προσευχόμαστε να καταφέρει να διατηρήσει την Αμερική σε ασφάλεια και ευημερία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας τον απολογισμό της θητείας του, υπερηφανεύτηκε επειδή «ένωσε» τον κόσμο απέναντι στην Κίνα και δεν προκάλεσε κανέναν πόλεμο στα τέσσερα χρόνια που παρέμεινε στο αξίωμα.

«Επανεργοποιήσαμε τις συμμαχίες μας και ενώσαμε τα έθνη του κόσμου για να αντιμετωπίσουν την Κίνα, όπως ποτέ στο παρελθόν», είπε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας. «Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος επειδή ήμουν ο πρώτος πρόεδρος εδώ και δεκαετίες που δεν ξεκίνησε έναν καινούριο πόλεμο», πρόσθεσε.

Η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν είναι αδιαμφισβήτητα το πρώτο μεγάλο γεγονός του 2021. Ωστόσο, υπάρχει άλλη μία κομβική -για την παγκόσμια οικονομία- ημερομηνία εντός του 2021 και είναι η 26η Σεπτεμβρίου 2021, οπότε και θα διεξαχθούν οι γερμανικές εκλογές για την ανάδειξη του/της νέου/νέας καγκελαρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:51 - 20 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.