ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Αυστραλία αναγκάζει Facebook και Google να πληρώνουν για ειδήσεις

14:29 - 20 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Η Αυστραλία αναγκάζει Facebook και Google να πληρώνουν για ειδήσεις
Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από την Αυστραλία να καταργήσει τους προτεινόμενους νόμους που θα την καταστήσουν την πρώτη χώρα στον κόσμο που θα υποχρεώσει το Facebook Inc και το Google να πληρώνουν για τις ειδήσεις στις πλατφόρμες τους, οι οποίες προέρχονται από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το νόμο, ο οποίος έχει ευρεία πολιτική υποστήριξη και βρίσκεται επί του παρόντος ενώπιον μιας επιτροπής γερουσίας, η Google και το Facebook θα υπόκεινται σε υποχρεωτική διαιτησία τιμών, εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία για πληρωμές σε αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί ότι μια προσπάθεια, μέσω νομοθεσίας, να ρυθμίσει τις ανταγωνιστικές θέσεις συγκεκριμένων παικτών λειτουργεί σαφώς εις βάρος δύο αμερικανικών εταιρειών, μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβή αποτελέσματα», αναφέρουν εμπορικοί αντιπρόσωποι των ΗΠΑ.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε επίσης να «εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις διεθνείς εμπορικές υποχρεώσεις της Αυστραλίας», προσθέτουν.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νομοθεσία τον περασμένο μήνα, αφού μια έρευνα διαπίστωσε ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες είχαν πολύ μεγάλη ισχύ στην αγορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως "πιθανή απειλή για μια καλά λειτουργούσα δημοκρατία".

Απαντώντας στις πιέσεις από τη μεριά των ΗΠΑ, Αυστραλοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η κυβέρνηση προχωρά στη συγκεκριμένη κίνηση έπειτα από «εκτεταμένη διαβούλευση» που περιελάμβανε τις απόψεις τόσο της Google όσο και του Facebook.

Έρευνες δείχνουν ότι για κάθε 100 Αυστραλιανά δολάρια διαφημιστικών δαπανών στο διαδίκτυο, $53 πηγαίνουν στην Google, 28 $ στο Facebook και 19 $ σε άλλες εταιρείες μέσων. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.