ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: «Καμπανάκι» για τα νέα περιοριστικά μέτρα-Ανάγκη για «άφθονη» τόνωση

17:00 - 21 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Λαγκάρντ: «Καμπανάκι» για τα νέα περιοριστικά μέτρα-Ανάγκη για «άφθονη» τόνωση
Τη διατήρηση των σοβαρών προκλήσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία από την πανδημία, επιβεβαίωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκανε λόγο για πιθανή επιστροφή στην ύφεση κατά το δ’ τρίμηνο του 2020.

«Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, ενώ οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι καθοδικοί» σημείωσε, μεταξύ άλλων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. «Η νέα αύξηση των κρουσμάτων και η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων έχουν καταστροφικές συνέπειες» συνέχισε η Λαγκάρντ.

Ειδική μνεία έκανε και στην έναρξη των εμβολιασμών, εκτιμώντας ότι αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την επίλυση της εξελισσόμενης υγειονομικής κρίσης. Ωστόσο, συνέστησε υπομονή, καθώς θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την απόκτηση ευρείας ανοσίας.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, εξέφρασε την άποψη ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών σταδιακά θα αυξήσει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάκαμψης, ενώ θα καταστήσει τους καταναλωτές λιγότερο επιφυλακτικούς.

{https://twitter.com/ecb/status/1352246145762910209}

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει υποτονικός, απέχοντας παρασάγγας από τον στόχο της ΕΚΤ (2%), η κυρία Λαγκάρντ εκτίμησε ότι είναι πιθανό να αυξηθεί ο δείκτης τιμών το επόμενο διάστημα, και ιδίως μόλις «ξεθωριάσει» η πανδημία. «Θα υπάρξουν ορισμένες ανοδικές τάσεις σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε την ανάγκη διατήρησης της «άφθονης» διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής για την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού, ενώ κατέστησε αναγκαία την υιοθέτηση μιας φιλόδοξης και συντονισμένης δημοσιονομικής τόνωσης.

«Η συνεχιζόμενη στήριξη από τις εθνικές κυβερνήσεις είναι αναγκαία, δεδομένης της αδύναμης ζήτησης. Τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να παραμείνουν στοχευμένα και προσωρινά» έσπευσε να προσθέσει.

Υπό το ίδιο πρίσμα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης, ζητώντας να καταστεί άμεσα λειτουργικό, χωρίς καθυστερήσεις. «Τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες, να οριστικοποιήσουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και αντοχής, και να αναπτύξουν τα κονδύλια των παραγωγικών δημόσιων επενδύσεων, συνοδεία των παραγωγικών και υποστηρικτικών διαρθρωτικών πολιτικών».

Όλα αυτά, κατέληξε η κα Λαγκάρντ, θα επιτρέψουν στο Ταμείο Ανάκαμψης να συμβάλει ταχύτερα, ισχυρότερα και ενιαία στην ανάκαμψη των κρατών – μελών, στην αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών αδυναμιών και στην επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:05 - 21 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.