ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπορέλ σε Τσαβούσογλου: Οι ανακοινώσεις πρέπει να μεταφραστούν σε ενέργειες

18:08 - 21 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Μπορέλ σε Τσαβούσογλου: Οι ανακοινώσεις πρέπει να μεταφραστούν σε ενέργειες
Στις Βρυξέλλες μετέβη την Πέμπτη (21/1) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με σκοπό την συνάντησή του με Ευρωπαίους αξιωματούχους, για την σύναψη ουσιαστικών επαφών μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας.

Ευρωπαίους αξιωματούχους, για την σύναψη ουσιαστικών επαφών μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας.

Ήδη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ακόμη, την ίδια μέρα, αναμένεται να βρεθεί με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ενώ την Παρασκευή (22/1), ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Τέλος, ο κ. Τσαβούσογλου  θα μιλήσει και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Ευρώπη επιθυμεί καλές σχέσεις με την Τουρκία, ωστόσο ανησυχεί για τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Έχουμε δει βελτίωση στη γενικότερη ατμόσφαιρα. Ελπίζουμε σε μια βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Μπορέλ, πριν από τη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Ο Μπορέλ υπογράμμισε ότι «ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι η ανακοίνωση της επανάληψης διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να διατηρηθούν. Οι προθέσεις και οι ανακοινώσεις πρέπει να μεταφραστούν σε ενέργειες».

Επίσης, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στο πλαίσιο αυτό, ο Μπορέλ υπογράμμισε ότι «η ΕΕ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την ταχεία επανάληψη αυτών των διαπραγματεύσεων».

Ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι Βρυξέλλες και Άγκυρα θα πρέπει να προβούν σε «στιβαρά βήματα» προκειμένου να διατηρήσουν τη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ τους, προσθέτοντας πως υπάρχει πολιτική βούληση εκατέρωθεν για μια ατζέντα με θετικό πρόσημα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως μεταξύ των όσων θα συζητηθούν συγκαταλέγεται και η ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ενώ συμπλήρωσε ότι θα συζητηθεί το θέμα της πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου και ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.