ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ Bernanke- Greenspan

13:46 - 08 Αυγ 2007 | Ειδήσεις
Ανυποχώρητος στον αγώνα που έχει ξεκινήσει για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού από τότε που ανέλαβε τα ηνία της FED δείχνει ο Ben Bernanke.

Παρά την αναταραχή που δημιουργήθηκε στις διεθνείς κεφαλαιαγορές από τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου, η οποία με τη σειρά της ενέγειρε ανησυχίες για την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας εξακολουθεί να θέτει ως άμεση προτεραιότητα την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Στο σκεπτικό αυτό στηρίχθηκε εξάλλου και η  χθεσινή απόφαση των μελών της FED να διατηρήσουν αμετάβλητα στο 5,25% τα επιτόκια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική του Bernanke διαφέρει από την πολιτική του προκατόχου του Alan Greenspan, ο οποίος απέδιδε ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο του σταθερού χρηματιστηριακού κλίματος.

Η απροθυμία του προέδρου της FED να υποχωρήσει σε ορισμένες πτυχές της πολιτικής του αιτιολογείται από την μικρή επιβράδυνση στην αύξηση των τιμών καταναλωτή για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική κεφαλαιαγορά έχει απωλέσει περίπου 1,26 τρισ. δολάρια από τότε που οι χρηματιστηριακοί δείκτες άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ (τον Ιούλιο) ταυτόχρονα με την εμφάνιση του κινδύνου από τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου.

Σύμφωνα με τον δείκτη VIX, οι ρευστοποιήσεις «σκαρφάλωσαν» την τρέχουσα εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2003.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.