ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε κατάσταση πολέμου η Πορτογαλία-Μειώνονται επικίνδυνα οι ΜΕΘ

16:24 - 22 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Σε κατάσταση πολέμου η Πορτογαλία-Μειώνονται επικίνδυνα οι ΜΕΘ
Οι κλίνες ΜΕΘ των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων στην Πορτογαλία εξαντλούνται επικίνδυνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ένωσης ιδιωτικών νοσοκομείων της χώρας.

"Ζούμε μια κατάσταση που μοιάζει με αυτήν ενός πολέμου. Δεν έχουμε αρκετά κρεβάτια --στο εθνικό σύστημα υγείας, στον ιδιωτικό ή τον κοινωνικό τομέα-- για να αντιμετωπίσουμε μια άνοδο της επιδημίας κατά 13.000 με 14.000 νέα κρούσματα την ημέρα", δήλωσε ο γιατρός Όσκαρ Γκάσπαρ.

Να σημειωθεί πως η Πορτογαλία έχει πληθυσμό μόνο 10 εκατομμύρια άτομα και στο πρώτο κύμα, την άνοιξη είχε αντιμετωπίσει εξαιρετικά καλά την πανδημία, σε σχέση με άλλες χώρες.

Η χώρα βρίσκεται σε lockdown από τις 15 Ιανουαρίου, ωστόσο τα σχολεία έκλεισαν για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, την Παρασκευή (22/1), λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης.

Σύμφωνα με δηλώσεις της κυβέρνησης που είχαν γίνει στην αρχές του χρόνου, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβαινε δραματικά, αυτή η έξαρση οφείλεται στην χαλάρωση των μέτρων την περίοδο των γιορτών και τις συνεχείς συναθροίσεις στα σπίτια.

Τα ασθενοφόρα σχηματίζουν ουρές, μερικές φορές για ώρες, περιμένοντας να βρεθούν κλίνες για τους ασθενείς στα νοσοκομεία. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν πληρότητα 88% και οι μονάδες ενδιάμεσης φροντίδας 91%, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αντόνιο Λασέρντα Σάλες.

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν προσφέρει μόλις πάνω από 1.000 κλίνες - περίπου το 10% των ικανοτήτων τους- για ασθενείς του δημόσιου συστήματος υγείας με COVID-19 ή όχι μετά το αίτημα που τους απηύθυνε η κυβέρνηση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι υπόλοιπες κλίνες των νοσοκομείων έχουν σχεδόν καλυφθεί από ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια, σύμφωνα με τον Γκάσπαρ, ο οποίος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να ζητήσει βοήθεια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.