ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίτροπος Κυριακίδη: «Μούγκα» για τις συμβάσεις εμβολίων

20:53 - 22 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Επίτροπος Κυριακίδη: «Μούγκα» για τις συμβάσεις εμβολίων
Λόγους εμπιστευτικότητας (sic), επικαλείται, σε σημερινή της απάντηση προς τον Γερμανό ευρωβουλευτή της Αριστεράς Martin Schirdewan (GUE/NGL), η Κοινοτική Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες για τις συμβάσεις που έκανε η Κομισιόν με τις φαρμακευτικές εταιρείες, για τα αντί-Cocid εμβόλια!

Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι αυτοί οι λόγοι εμπιστευτικότητας, υπαγορεύονται από τον εξαιρετικά ανταγωνιστικό χαρακτήρα αυτής της παγκόσμιας αγοράς!

Στην από 1η Σεπτεμβρίου 2020 ερώτηση του, ωστόσο, ο Γερμανός ευρωβουλευτής ήταν υπέρ το δέον σαφής και ζητούσε από την Κομισιόν, να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία προπληρωμής της με την AstraZeneca και τις πιθανές συμβάσεις της με τις Moderna, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson και CureVac, όπως τα ποσά πληρωμής, το πρόγραμμα πληρωμών, την τιμή ανά άτομο που εμβολιάστηκε, την ποσότητα εμβολίων και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης μετά την έγκριση.

Ζητούσε, ακόμη, να μάθει αν θα επωφεληθούν οι συνεργαζόμενες φαρμακευτικές εταιρείες από τη συμφωνία και τις πιθανές συμβάσεις, και εάν ναι, πόσα κέρδη θα αποκομίσουν.

Στην σημερινή της απάντηση η Κύπρια Επίτροπος, δεν απαντά σε καμία από τις εύλογες αυτές ερωτήσεις.

Απάντηση της κυρίας Κυριακίδη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (22.1.2021)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με τα κράτη μέλη έχει ξεκινήσει εντατικές διαπραγματεύσεις με αρκετούς κατασκευαστές εμβολίων για να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συμφωνίες, έτσι ώστε τα εμβόλια να είναι προσιτά, ασφαλή και διαθέσιμα στα κράτη μέλη.

Η Επιτροπή δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με συμβάσεις με: AstraZeneca, Sanofi-GSK και Johnson & Johnson, BioNTech-Pfizer CureVac και Moderna.

Ειδικές πληροφορίες σχετικά με τις συμβάσεις προστατεύονται για λόγους εμπιστευτικότητας, κάτι που δικαιολογείται από τον εξαιρετικά ανταγωνιστικό χαρακτήρα αυτής της παγκόσμιας αγοράς.

Η αποκάλυψη ευαίσθητων επιχειρηματικών πληροφοριών θα υπονόμευε τη διαδικασία υποβολής προσφορών και θα είχε δυνητικά εκτεταμένες συνέπειες για την ικανότητα της Επιτροπής να εκπληρώσει τα καθήκοντά της, όπως ορίζεται στην απόφαση C (2020) 4192 της Επιτροπής που αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων.

Η Επιτροπή συμμορφώνεται πλήρως με όλους τους ισχύοντες κανόνες σχετικά με τη δημοσιονομική διαχείριση. Το διοικητικό συμβούλιο συστάθηκε με το άρθρο 2 της απόφασης C (2020) 4192 της Επιτροπής. Το διοικητικό συμβούλιο περιλαμβάνει ανώτερους υπαλλήλους από όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη για να βοηθήσει και να παρέχει καθοδήγηση καθ 'όλη τη διαδικασία αξιολόγησης. Κάθε εκπρόσωπος των κρατών μελών υπέγραψε συμφωνία εμπιστευτικότητας και απουσία δήλωσης σύγκρουσης συμφερόντων.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.