ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαμαρτύρονται οι πρόσφυγες για τις συνθήκες εγκλεισμού στην Κύπρο

19:32 - 24 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Διαμαρτύρονται οι πρόσφυγες για τις συνθήκες εγκλεισμού στην Κύπρο
Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και σεβασμό του δικαιώματός τους στην μετακίνηση ζήτησαν χθες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και μήνες έγκλειστοι στο κέντρο υποδοχής «Πουρνάρα» στα περίχωρα της Λευκωσίας. Συγκεκριμένα πέραν των 1000 ατόμων πραγματοποίησαν μια ιδιότυπη εκδήλωση διαμαρτυρίας, εντός του κέντρου υποδοχής ζητώντας από την κυπριακή κυβέρνηση να άρει τα διατάγματα που τους απαγορεύουν την έξοδο από το εν λόγω κέντρο.

Το κέντρο υποδοχής προσφύγων, το οποίο δημιουργήθηκε για να καλύπτει ανάγκες διαμονής 72 ώρες, μετατράπηκε από τον περασμένο Μάϊο σε κλειστό κέντρο μετά την έκδοση σειράς διαταγμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία επικαλούνταν την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την DW, οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν προκαλούν εδώ και καιρό ανησυχία σε ΜΚΟ αλλά και σε εργαζόμενους στο «Πουρνάρα», οι οποίοι προειδοποιούν ότι ο παρατεταμένος εγκλεισμός δημιουργεί απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. 

Παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις και νομοθεσίες 

Τις εν λόγω ανησυχίες φαίνεται να μοιράζεται και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου, η οποία πριν από μερικές μέρες δημοσιοποίησε έκθεση καλώντας στην ουσία το υπουργείο Εσωτερικών να επανεξετάσει την πολιτική που εφαρμόζει τόσο στο «Πουρνάρα» όσο και στο κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας Κοφίνου. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η πολύμηνη απαγόρευση εξόδου από το κέντρο «Πουρνάρα», οδήγησε σε υπερπληθυσμό και συνωστισμό, ο οποίος έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στους έγκλειστους πρόσφυγες και μετανάστες.

Χαρακτηριστικά η Δέσπω Μιχαηλίδου επισημαίνει ότι δεν είναι κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους τα κέντρα μετατράπηκαν σε χώρους κράτησης κατά παράβαση των όσων προβλέπονται από Διεθνείς Συμβάσεις και εθνικές νομοθεσίες. Στην εν λόγω έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους ασυνόδευτους ανήλικους που διαμένουν στο «Πουρνάρα». Πρόκειται για περίπου 60 ασυνόδευτα παιδιά, τα δικαιώματα των οποίων πλήττονται καθώς για μήνες δεν είχαν την δυνατότητα να εξέρχονται του κέντρου ούτε καν για φοίτηση στα σχολεία τους. Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι η ασφαλής ζώνη για τους ασυνόδευτους ανηλίκους είναι υπερπλήρης, ενώ δεν υπάρχουν ξεχωριστοί χώροι καραντίνας και διαμονής για τους ανήλικους. 

Αμφιλεγόμενες πρακτικές της κυπριακής κυβέρνησης

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο λειτουργούν δύο κέντρα υποδοχής για αιτούντες ασύλου, τα οποία με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού μετατράπηκαν σε κλειστά κέντρα. Οι χειρισμοί της κυπριακής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα βρέθηκε στο στόχαστρο και του διεθνούς τύπου λόγω της εφαρμογής πρακτικών επαναπροώθησης σε πλοιάρια που επιχειρούσαν να προσεγγίσουν το νησί.

Νέες αντιδράσεις προκλήθηκαν στις αρχές του μήνα όταν το υπουργείο Εσωτερικών με διάταγμα απαγόρευσε την διαμονή σε αιτούντες άσυλο σε περιοχή της επαρχίας Πάφου, επικαλούμενο μεταξύ άλλων κίνδυνο δημογραφικής αλλοίωσης της περιοχής. Το εν λόγω διάταγμα σχολιάστηκε δυσμενώς από εγχώρια ΜΜΕ αλλά και από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας της χώρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.