ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξαιρετικά κερδοφόρα η «διευκόλυνση» της παράνομης μετανάστευσης!

11:32 - 25 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Εξαιρετικά κερδοφόρα η «διευκόλυνση» της παράνομης μετανάστευσης!
Με ενημερωτικό του σημείωμα, που βασίσθηκε στα ευρήματα σχετικής έρευνας, το Ευρωκοινοβούλιο διαπιστώνει ότι, η «διευκόλυνση» της παράνομης μετανάστευσης είναι ένα περίπλοκο έγκλημα, που συνδέεται με πολλές άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως απάτη εγγράφων, εμπορία ανθρώπων ή άλλους τύπους παράνομου λαθρεμπορίου!

Στο έγγραφο διαπιστώνεται ακόμη ότι, περίπου το 90% αυτών που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το κάνουν παράνομα με τη βοήθεια κυκλωμάτων και δικτύων εκμεταλλευσης της ελπίδας εκείνων, που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για μία καλύτερη ζωή.

Επιπλέον, τονίζεται, η διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης είναι μια εξαιρετικά κερδοφόρα εγκληματική δραστηριότητα, ιδίως σε σύγκριση με τους σχετικά χαμηλούς κινδύνους.

Παρόλο που οι ανιχνεύσεις παράνομης διέλευσης των συνόρων βρίσκονται επί του παρόντος στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, η επιχείρηση λαθρεμπορίου μεταναστών δείχνει διαρκή υψηλά επίπεδα ζήτησης.

Αυτή η απαίτηση δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρή δυσφορία - είτε για οικονομικούς λόγους είτε λόγω πραγματικού φόβου για τη ζωή τους - συνεχίζουν να προσπαθούν να φτάσουν στην ΕΕ, με παράνομα μέσα, εάν είναι απαραίτητο. Η ζήτηση είναι επίσης υψηλή επειδή η παράνομη διέλευση των συνόρων έχει γίνει δυσκολότερη, λόγω των αυξημένων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα και άλλων μέτρων που λαμβάνονται για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης.

Εδώ είναι που μπαίνουν τα δίκτυα λαθρεμπορίου μεταναστών, συμπεραίνεται στο έγγραφο.

Καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να μην πιαστούν, προσαρμόζοντας γρήγορα τις διαδρομές που χρησιμοποιούν για να διακινούν λαθραία μετανάστες στην ΕΕ και τα μέσα ταξιδιού τους. Αποφεύγουν την άμεση επαφή με τα θύματά τους, χρησιμοποιούν τις τελευταίες τεχνολογίες ψηφιακής επικοινωνίας και εμπλέκουν διαφορετικούς μεσάζοντες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μετανάστη.

Η διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης είναι ένα περίπλοκο έγκλημα, που συνδέεται με πολλές άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως απάτη εγγράφων, εμπορία ανθρώπων ή άλλους τύπους παράνομου λαθρεμπορίου.

Αν και οι άνθρωποι πληρώνουν πρόθυμα τους λαθρέμπορους για να τους βοηθήσουν να διασχίσουν τα σύνορα, αντιμετωπίζουν μεγάλο προσωπικό κίνδυνο. Πάρα πολλοί χάνουν τη ζωή τους ή διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής βλάβης ή εκμετάλλευσης.

Επομένως, καταλήγει το έγγραφο, η πρόληψη και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου μεταναστών και των συναφών εγκλημάτων, θα πρέπει είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της δράσης της ΕΕ κατά της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα ζητήσει περισσότερη και καλύτερη επιχειρησιακή συνεργασία, ανταλλαγή δεδομένων και νόμιμα κανάλια μετανάστευσης και επέμεινε στην καλύτερη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Το δωδεκασέλιδο έγγραφο (στα αγγλικά) στα συνημμένα στο τέλος του κειμένου!

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

 
 
Συνημμένα αρχεία:
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.