ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Τα 17 εκατομμύρια έφθασαν τα βίντεο παιδεραστών στο διαδίκτυο

11:08 - 26 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
ΕΕ: Τα 17 εκατομμύρια έφθασαν τα βίντεο παιδεραστών στο διαδίκτυο
Από το ένα εκατομμύριο το 2010, τα βίντεο παιδεραστών στο διαδίκτυο έφθασαν τα 17 εκατομμύρια το 2019, ενώ το 2020 ανακαλύφθηκαν στον διαδικτυακό χώρο της ΕΕ πάνω από 100.000 βίντεο βιασμών!

Οι συγκλονιστικές αυτές διαπιστώσεις προκύπτουν από την «αλληλογραφία», μεταξύ της Επιτρόπου Johansson και του Γάλλου ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Jean-Paul Garraud, που μόλις χθες έγινε γνωστή.

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής είχε αποκαλύψει στην ερώτηση του ότι, αυτό είναι συνέπεια μιας πρακτικής σε διαδικτυακές παιδόφιλες κοινότητες, σύμφωνα με τις οποίες, οι νεοεισερχόμενοι καλούνται να δημοσιεύσουν νέα βίντεο παιδόφιλων προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε παλαιότερα βίντεο και ρωτούσε αν η Κομισιόν, εκτός από τα προληπτικά μέτρα που επιθυμεί να εφαρμόσει για την καταπολέμηση της παιδοφιλίας, θα μπορούσε να συστήσει σε όλα τα κράτη μέλη τη χρήση θεραπειών αναστολής της λίμπιντο, για άτομα που έχουν αναγνωριστεί ότι έχουν τέτοια βίντεο και είναι ένοχοι για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Αποφεύγοντας ν’ απαντήσει στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, η Επίτροπος Johansson περιορίζεται ν’ αναφέρει, σχεδιασμούς και πρωτοβουλίες, για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και εκτός, οι οποίες όμως, θ’ αποκτήσουν οντότητα, μετά την άνοιξη του ...2021!

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου...

Απάντηση της κας Johansson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (25.1.2021)

Η Οδηγία 2011/93 / ΕΕ απαιτεί από τα κράτη μέλη να λάβουν ορισμένα μέτρα για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών όπως προγράμματα παρέμβασης για παραβάτες, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση μέσω της αύξησης καμπανιών.

Η στρατηγική της ΕΕ για έναν αποτελεσματικότερο αγώνα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, εγκρίθηκε στις 24 Ιουλίου 2020, καθορίζει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση μιας προληπτικής και ισχυρής αντίδρασης κατά αυτά τα εγκλήματα, ιδίως για την πρόληψή τους, λαμβάνοντας υπόψη Ψήφισμα του Κοινοβουλίου και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Οκτωβρίου 2019.

Μία από τις πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της στρατηγικής είναι η δημιουργία ενός δικτύου επαγγελματιών και ερευνητών, προκειμένου να υποστηριχθούν τα κράτη μέλη στην πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και στη διευκόλυνση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών. Συγκεκριμένα, το δίκτυο θα δίνει μεγάλη έμφαση σε προγράμματα πρόληψης για παραβάτες.

Ωστόσο, το δίκτυο πρόληψης βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης και δεν είναι δυνατόν, ακόμη. να προσδιοριστούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που μπορεί να προκύψουν από την εργασία των εμπειρογνωμόνων στο δίκτυο.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα ξεκινήσει, στις αρχές του 2021, μια εκτενή μελέτη για τον εντοπισμό, νομοθετικών και κενών εφαρμογής, βέλτιστες πρακτικές και δράσεις προτεραιότητας σε επίπεδο ΕΕ που θα επιτρέψουν μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική ανταπόκριση της ΕΕ κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης.

Η στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, η οποία σχεδιάζεται να υιοθετηθεί την άνοιξη του 2021, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων θεμάτων, την καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών.

Νικος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.