ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φον ντερ Λάιεν: Επενδύσαμε δισεκατομμύρια, περιμένουμε τα εμβόλια

19:38 - 26 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Φον ντερ Λάιεν: Επενδύσαμε δισεκατομμύρια, περιμένουμε τα εμβόλια
“Η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικού παγκόσμιου, κοινού αγαθού. Τώρα οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους”, υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν σε παρέμβασή της μέσω βίντεο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Οι παρασκευαστές εμβολίων κατά της covid-19, που έχουν χρηματοδοτηθεί μαζικά από την ΕΕ, “πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους”, προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έπειτα από τις ανακοινώσεις για καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να εγκρίνει την Παρασκευή τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19. Η επικεφαλής της Κομισιόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του εργαστηρίου χθες, Δευτέρα, προκειμένου να του υπενθυμίσει ότι “η ΕΕ έχει επενδύσει σημαντικά ποσά (…) συγκεκριμένα για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί” προτού το εμβόλιο διατεθεί στην αγορά.

“Για τον λόγο αυτό θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό διαφάνειας για τις εξαγωγές των εμβολίων”, με στόχο να ελέγχονται οι δόσεις που παράγονται στην ΕΕ και εξάγονται σε χώρες εκτός του μπλοκ, εξήγησε η φον ντερ Λάιεν.

{https://twitter.com/vonderleyen/status/1354047916067991552}

Οι δηλώσεις της έρχονται στον απόηχο ραγδαίων εξελίξεων και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Η ΕΕ έχει χάσει έδαφος στη "μάχη των εμβολίων" και πλέον εντείνει τις προσπάθειές της για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις εμβολίων. Είναι χαρακτηριστικό πως "απειλεί" ακόμα και με "μπλοκάρισμα" δόσεων εμβολίων που παρασκευάζονται εντός ΕΕ για να μη διανεμηθούν σε τρίτες χώρες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.