ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

AstraZeneca: «Ρίχνει» το φταίξιμο στις καθυστερημένες συμφωνίες της ΕΕ

08:22 - 27 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
AstraZeneca: «Ρίχνει» το φταίξιμο στις καθυστερημένες συμφωνίες της ΕΕ
Στις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στη διανομή των εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε εκτενώς ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, σε συνέντευξή του στην La Repubblica. Ο ίδιος υπερασπίστηκε το πρόγραμμα διάθεσης των δόσεων του εμβολίου της εταιρείας, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης που έχει προκληθεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Νομίζω ότι θα παραδώσουμε στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο μια λογική ποσότητα στην πραγματικότητα, πολύ παρόμοια με αυτήν που οι άλλοι παραδίδουν σε μηνιαία βάση» δήλωσε ο Σοριό, ενώ πρόσθεσε πως η παραγωγή είναι δύο μήνες πίσω από το επιθυμητό.

Όπως εξήγησε για την Ευρώπη, η φαρμακευτική ουσία παράγεται ουσιαστικά σε δύο εργοστάσια, ένα στις Κάτω Χώρες, ένα στο Βέλγιο. Το φαρμακευτικό προϊόν παράγεται στην Ιταλία και τη Γερμανία. «Έτσι, έχουμε πλήρη ικανότητα. Δεν έχουμε πρόβλημα» πρόσθεσε.

Ο κ. Σοριό είπε ότι η εταιρεία του δεν έχει αδικήσει την ΕΕ, αλλά οι μονάδες παραγωγής των εμβολίων που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών των κρατών μελών έχουν για την ώρα «τη χαμηλότερη παραγωγικότητα στο δίκτυο». Χαρακτήρισε «καθυστερημένες» τις συμφωνίες της ΕΕ, πράγμα που έδωσε περιορισμένο χρόνο στην εταιρεία για να διευθετήσει την παραγγελία.

Όπως είπε άλλωστε, η αντίστοιχη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο είχε υπογραφεί τρεις μήνες πριν από τη συμφωνία με την ΕΕ, δίνοντας περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν οι δυσλειτουργίες στον εφοδιασμό της βρετανικής παραγγελίας.

Απέρριψε επίσης την πιθανότητα εκτροπής παρτίδων εμβολίων που προορίζονται για τη Βρετανία (και παρασκευάζονται επί βρετανικού εδάφους) προς την ΕΕ, λέγοντας: «Το συμβόλαιο με το Ην. Βασίλειο υπογράφηκε πρώτο και το Ην. Βασίλειο ασφαλώς είπε θα προμηθεύσετε πρώτα εμάς και αυτό είναι θεμιτό».

Τέλος, ο κ. Σοριό σημείωσε πως έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα στην «αύξηση» της παραγωγής εμβολίων σε δύο εργοστάσια, ένα στις Κάτω Χώρες και ένα στο Βέλγιο. «Είναι περίπλοκο, ειδικά στην αρχική φάση όπου πρέπει να λύσεις όλα τα είδη των θεμάτων», σχολίασε.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:21 - 27 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.