ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ευρώπη κλείνει τα «σύνορα» για τα εμβόλια!

20:25 - 28 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Η Ευρώπη κλείνει τα «σύνορα» για τα εμβόλια!
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες αποφασισμένη να "μπλοκάρει" την εξαγωγή εμβολίων Covid-19 σε Τρίτες Χώρες, αν και μια τέτοια κίνηση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις παγκοσμίως.

Καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν ελλείψεις στον εφοδιασμό από φαρμακοβιομηχανίες συμπεριλαμβανομένης της AstraZeneca Plc, η Κομισιόν θα απαιτήσει από την Παρασκευή οι εταιρείες που εξάγουν εμβόλια, να καταθέτουν συγκεκριμένο πλάνο αποστολής με τις ποσότητες και τους προορισμούς.

Τα εμβόλια Pfizer και Astra παρασκευάζονται στο Βέλγιο, το οποίο κοινοποίησε σχέδιο νόμου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας άδεια για τον περιορισμό των εξαγωγών βασικών φαρμάκων και δραστικών συστατικών.

Οι εταιρείες με λίγα λόγια θα δίνουν λογαριασμό στην ΕΕ για κάθε τους αποστολή παραγγελίας προς χώρα εκτός του μπλοκ. Και μάλιστα η ΕΕ θα έχει δικαίωμα να αρνηθεί την άδεια εξαγωγής εάν δεν έχει ικανοποιηθεί ένα σύνολο προκαθορισμένων κριτηρίων, όπως ανέφεραν στο Bloomberg κορυφαίοι αξιωματούχοι.

Ο κύριος όρος θα είναι οι εταιρείες να έχουν παραδώσει έναν επαρκή αριθμό δοσολογιών στην ΕΕ, όπως ορίζεται από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.
 
Η δραματική κίνηση, η οποία ουσιαστικά αντιστοιχεί με μία άκρως επιθετική ευρωπαϊκή πολιτική για την παράδοση εμβολίων, αναμένεται να βάλει ξανά στις ράγες το αυτή την ώρα... εκτροχιασμένο πρόγραμμα εμβολιασμών στην ΕΕ.
 
Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν η Astra είπε ότι η παράδοση εμβολίων θα γίνει πιο αργά από ό, τι αναμενόταν. Η ΕΕ απαίτησε από την Astra να μειώσει τις παραγγελίες στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τιμήσει τη σύμβασή της με την ΕΕ.
 
Έκτοτε, υπάρχει τεράστια ένταση ανάμεσα στην εταιρεία και την ΕΕ, με αιχμηρές ανακοινώσεις. Δυναμικά στη "μάχη" συμμετέχει η Γερμανία, ενώ και η Βρετανία προσπαθεί να εξασφαλίσει όσες περισσότερες δόσεις μπορεί.
 
Η κρίση αναμένεται να οξυνθεί, αν μπει μπλόκο στις εξαγωγές, ωστόσο, η Κομισιόν έχει θέσει στόχο τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού της μέχρι το καλοκαίρι και θεωρεί πως η Astra έχει αθετήσει τη μεταξύ τους συμφωνία. Συνεπώς, πιέζει για να παραλάβει δόσεις, ενόψει και της αναμενόμενης έγκρισης του εμβολίου της από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
 
Αν τελικά φτάσει στο να "μπλοκάρει" τις εξαγωγές, εξαρτάται ασφαλώς και από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Ίσως η "απειλή" και μόνο να είναι αρκετή για ένα καλύτερο deal για όλους... Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα 24ωρα αναμένονται εξελίξεις.
 
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Τελευταία τροποποίηση στις 21:18 - 28 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.