ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόεδρος ΕΔΑΔ: Έρχονται χρόνια δύσκολα, για δημοκρατία και δικαιοσύνη!

21:44 - 28 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Η αυξημένη πόλωση και οι προκλήσεις για τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης, μαζί με την παγκόσμια πανδημία COVID-19, είναι πιθανό να δημιουργήσουν την πιο δύσκολη περίοδο που έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μιλώντας στην ετήσια συνέντευξη τύπου του Δικαστηρίου στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ Ρόμπερτ Σπάνο είπε ότι η δημοκρατία, η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και το κράτος δικαίου αμφισβητούνται όλο και περισσότερο τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη πανδημία έχει ήδη εγείρει ορισμένα σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αναλογικότητας των μέτρων που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη νομική βάση αυτών των μέτρων και τη χρήση εσωτερικών διαδικασιών για την επιβολή κυρώσεων σε πράξεις ή αδράνεια.

Ο Πρόεδρος Spano υπογράμμισε ότι το Δικαστήριο μπόρεσε να συνεχίσει το έργο του παρά την πανδημία, εκδίκασε πάνω από 39.190 αιτήσεις το 2020 και πραγματοποίησε για πρώτη φορά διαδικτυακές δημόσιες ακροάσεις.

Ωστόσο, εκκρεμούσαν περίπου 62.000 αιτήσεις ενώπιον του ΕΔΑΔ στο τέλος του 2020.

Το 70% αυτών των αιτήσεων αφορούσε μόνο τέσσερα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης - Ρωσία (13.650), Τουρκία (11.750), Ουκρανία (10.400) και Ρουμανία (7.550).

Ο Πρόεδρος Spano τόνισε την επιτυχία των αλλαγών στις μεθόδους εργασίας του ΕΔΑΔ για τη μείωση των καθυστερημένων υποθέσεων και είπε ότι η πολιτική προτεραιότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ενισχυθεί περαιτέρω ώστε να συμβάλει στη μείωση του χρονοδιαγράμματος.

Ο Πρόεδρος τόνισε επίσης τη δεσμευτική και σαφή υποχρέωση κάθε κράτους μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης να εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, τις οποίες είπε ότι ήταν θεμελιώδους σημασίας για το σύστημα και «ξεκάθαρη» από νομική άποψη.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.