ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Καταστροφική μία αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη

17:50 - 31 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Καταστροφική μία αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη
Καταστροφική επίπτωση στο σημερινό περιβάλλον θα είχε μία αύξηση των επιτοκίων της ευρωζώνης, όπως δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ίζαμπελ Σνάμπελ.

Σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική κρατική ραδιοφωνία, η ίδια τόνισε πως μία προσωρινή αύξηση των τιμών δεν πρέπει να θεωρείται ως τάση αύξησης του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, η Σνάμπελ, ερωτηθείσα πότε οι αποταμιευτές μπορούν να περιμένουν ότι θα τερματισθεί η πολιτική μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ, απάντησε: «Δεν μπορώ να πω πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια, αλλά αυτό που μπορώ να πως είναι ότι μία αύξησή τους στο σημερινό περιβάλλον θα είχε καταστροφικό αντίκτυπο και κανείς δεν θα έπρεπε να το θέλει αυτό».

Η Σνάμπελ είπε ότι εφάπαξ μέτρα, όπως ο τερματισμός της μείωσης συντελεστών ΦΠΑ στη Γερμανία και το αποτέλεσμα βάσης των τιμών της ενέργειας, είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού αργότερα φέτος.

Αυτό, όμως, δεν πρέπει να συγχέεται με μία διατηρήσιμη αύξηση του πληθωρισμού, μεταξύ άλλων, λόγω των δυσκολιών μέτρησης του πληθωρισμού στη διάρκεια του lockdown, όταν οι αγοραστικές συνήθειες έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά, πρόσθεσε η Σνάμπελ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.