ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Πούτιν άνοιξε την πόρτα της φυλακής στον Ναβάλνι

22:39 - 02 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Ο Πούτιν άνοιξε την πόρτα της φυλακής στον Ναβάλνι
Δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε την Τρίτη (2/2) τον Αλεξέι Ναβάλι σε δύο χρόνια και οκτώ μήνες φυλάκισης σε μια απόφαση ορόσημο για την καταστολή του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της ηγετικής αντιπολίτευσης της χώρας.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο και τους συμμάχους του για κλοπή δισεκατομμυρίων, καταδικάστηκε σε φυλάκιση για παραβίαση της απόλυσης του υπό όρους για μια ποινή υπεξαίρεσης του 2014. Είπε ότι η υπόθεση εναντίον του είχε πολιτικά κίνητρα.

Ο δικαστής αφαίρεσε 10 μήνες που πέρασε υπό κατ 'οίκον περιορισμό από την αρχική του ποινή των 3,5 ετών καθώς εξέδωσε αυτήν την απόφαση.

Η απόφαση του δικαστηρίου καθιστά τον Ναβάλνι τον πιο εξέχον πολιτικό κρατούμενο στη Ρωσία, και μπορεί να είναι η πιο σημαντική ετυμηγορία εναντίον εχθρού του Πούτιν από τη φυλάκιση του ολιγάρχη Μιχαήλ Χοντορκόφσκι το 2005.

Σε μια καυστική ομιλία του στο δικαστήριο της Μόσχας, ο Ναβάλι κατηγόρησε τον Πούτιν ότι διέταξε τη δολοφονία του και είπε ότι «η μόνη μέθοδος του Ρώσου ηγέτη είναι να σκοτώνει ανθρώπους».

Η απόφαση του Κρεμλίνου να στείλει τη Ναβάλνι στη φυλακή ήρθε παρά την απειλή ιστορικών διαδηλώσεων και της διεθνούς καταδίκης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλους ξένους ηγέτες. Διπλωμάτες από περισσότερες από έξι δυτικές χώρες παρευρέθηκαν στο δικαστήριο.

Ωστόσο, η καταδίκη έδειξε την εξάντληση των ηγετών της Ρωσίας με τον Ναβάλνι, ο οποίος ακόμη και από τη φυλακή κυκλοφόρησε μια λεπτομερή έρευνα για ένα παλάτι στη Μαύρη Θάλασσας ύψους 1 δισ. λιρών που φέρεται να κατασκευάστηκε για χρήση του Πούτιν.

Ο Ναβάλνι συνελήφθη όταν επέστρεψε στη Ρωσία τον περασμένο μήνα αφότου επέζησε τον Αύγουστο του 2020 μια ύποπτη απόπειρα δολοφονίας του με ένα δηλητήριο novichok παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στο Salisbury το 2018.

Ρώσοι αξιωματούχοι της φυλακής είπαν ότι ενώ ο Ναβάλι ανάρρωνε στη Γερμανία, θα επιδίωκαν να τον φυλακίσουν για παραβίαση της απόλυσης του υπό όρους για την υπόθεση υπεξαίρεσης του 2014 σε μια προφανή προσπάθεια να κρατήσουν τον αντίμαχο του Κρεμλίνου στην εξορία, όμως πέταξε ο ίδιος πίσω.

«Κάποιος δεν ήθελε να κάνω ούτε ένα βήμα στην επικράτεια της χώρας μου ως ελεύθερος άνθρωπος. Και ξέρουμε ποιος και ξέρουμε γιατί - το μίσος και ο φόβος ενός ανθρώπου, που ζει σε μια αποθήκη, τον οποίο προσβλήθηκα επιζώντας όταν προσπάθησε να με σκοτώσει ", είπε για τον Πούτιν.

«Η μόνη μέθοδος του είναι να σκοτώνει ανθρώπους. Όσο κι αν προσποιείται ότι είναι σπουδαίος γεωπολιτικός, θα μείνει στην ιστορία ως δηλητιαστής.»

Η 16 λεπτών ομιλία του μπορεί να είναι μια από τις τελευταίες δημόσιες ομιλίες του ηγέτη της αντιπολίτευσης για τα επόμενα χρόνια. Οι ανακριτές ετοιμάζονται να ασκήσουν νέες κατηγορίες εναντίον του Ναβάλνι για απάτη και άλλες κατηγορίες που θα μπορούσαν να φέρουν ποινή άλλης μια δεκαετίας στη φυλακή, εάν έρθουν σε δίκη.

Στα σχόλιά του, ο Ναβάλι κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην φοβούνται την κυβέρνηση, λέγοντας: «Δεν μπορείτε να φυλακίσετε ολόκληρη τη χώρα». Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο αυτό το Σαββατοκύριακο και κυβερνητικές επιδρομές μάζεψαν τους ανώτερους βοηθούς του Ναβάλνι.

«Το να με φυλακίσετε δεν είναι δύσκολο», δήλωσε ο Ναβάλνι στο δικαστήριο. «Αυτό συμβαίνει για να εκφοβίσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Φυλακίζουν ένα άτομο για να τρομάξουν εκατομμύρια. "Αποκάλεσε τη δικαστική υπόθεση «παράσταση». «Αυτό συμβαίνει όταν η ανομία και η τυραννία γίνονται η ουσία ενός πολιτικού συστήματος και είναι τρομακτικό», είπε. Για χρόνια, η κυβέρνηση παρενοχλούσε τον Ναβάλνι, τον κρατούσε υπό κατ 'οίκον
περιορισμό, φυλακίζοντας τους βοηθούς του και είχε φυλακίσει τον αδερφό του για τρεισήμισι χρόνια το 2014. Αλλά μέχρι και την Τρίτη, δεν του είχε δώσει μια μακρά ποινή φυλάκισης, από φόβο για κάποια αντίδραση.

Το 2013, ένας δικαστής αποφυλάκισε ξαφνικά τον Ναβάλνι υπό όρους μια μέρα αφότου χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της πενταετούς ποινής φυλάκισης του στους δρόμους έξω από το Κρεμλίνο. Η ξαφνική απελευθέρωση επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί στην αντιπολίτευση πίστευαν: ότι οι σημαντικές δικαστικές αποφάσεις λαμβάνονται στο Κρεμλίνο.

Η διάθεση της κυβέρνησης άλλαξε προφανώς μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας και μια βαθιά ντορπιαστική έρευνα του Bellingcat, η οποία αποκάλυψε την επίθεση ως έργο μιας επιτυχημένης ομάδας του FSB που ακολουθούσε τον Ναβάλνι για χρόνια. Με επιτυχία, ο Ναβάλνι κατόρθωσε να αποσπάσει ομολογία από μέλος της FSB, της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών που προηγουμένως ηγείτο ο Πούτιν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.