ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα στοιχεία για το... αμφιλεγόμενο εμβόλιο της Astrazeneca

15:25 - 03 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Νέα στοιχεία για το... αμφιλεγόμενο εμβόλιο της Astrazeneca
Το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της Covid-19 μειώνει κατά 67% τη μετάδοση του ιού από την πρώτη δόση, αναφέρει μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με τους New York Times, η μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι η πρώτη που τεκμηριώνει στοιχεία ότι ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορεί να φρενάρει τη μετάδοση του ιού.

Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι η πρώτη δόση του εμβολίου είναι κατά 76% αποτελεσματική από την 22η ημέρα έως και την 90ή. Αυτό σημαίνει ότι η προστασία που παρέχει η μία δόση δεν μειώνεται σε βάθος τριών μηνών.

Οι ρυθμιστικές αρχές σε πολλές χώρες, πάντως, δεν εγκρίνουν τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Το Βέλγιο προστέθηκε στις χώρες που απαγορεύει το εμβόλιο για άτομα άνω των 55 ετών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, πάντως, ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 18 ετών την περασμένη εβδομάδα, αλλά η έλλειψη δεδομένων για τις ομάδες ηλικιωμένων υποχρέωσε τους εθνικούς συμβουλευτικούς φορείς στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουν το σκεύασμα με επιφυλακτικότητα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.