ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μιανμάρ:Διεθνείς αντιδράσεις για το πραξικόπημα-Τι κατηγορίες αντιμετωπίζει η Σου Κι

18:23 - 03 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Μιανμάρ:Διεθνείς αντιδράσεις για το πραξικόπημα-Τι κατηγορίες αντιμετωπίζει η Σου Κι
Το κόμμα της κρατούμενης εκλεγμένης ηγέτιδας της Μιανμάρ Αουνγκ Σαν Σου Κι ζητά την άμεση απελευθέρωσή της και να αναγνωρίσει η χούντα τη νίκη της στις εκλογές του Νοεμβρίου, μια μέρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα πυροδότησε παγκόσμια οργή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις στους στρατηγούς της Μιανμάρ αφού κατέλαβαν την εξουσία και συνέλαβαν τη Σου Κι και δεκάδες συμμάχους της σε επιδρομές τα χαράματα της Δευτέρας.

Η τοποθεσία της βραβευμένης με Νόμπελ ειρήνης Σου Κι παρέμεινε άγνωστη περισσότερο από 24 ώρες μετά τη σύλληψή της και η μόνη ανακοίνωσή της είναι μια δήλωση γραμμένη εν αναμονή του πραξικοπήματος που στην οποία καλεί τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία.

Η προσωρινή κράτησή της Κρατικής Συμβούλου παρατάθηκε, επιπλέον, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, διάστημα μέσα στο οποίο θα κληθεί να καταθέσει για τις κατηγορίες που την θέλουν να παρέβη την νομοθεσία για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της Μιανμάρ, αλλά και να κατείχε «παράνομες συσκευές επικοινωνίας».

Το πραξικόπημα ακολούθησε μια τεράστια νίκη για το Εθνικό Σύνδεσμο για τη Δημοκρατία (NLD) της Σου Κι στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, αποτέλεσμα που ο στρατός αρνήθηκε να δεχτεί επικαλούμενος αβάσιμους ισχυρισμούς απάτης.
 
Ο στρατός παρέδωσε την εξουσία στον διοικητή του, στρατηγό Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, και επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα χρόνο, συνθλίβοντας τις ελπίδες ότι η φτωχή χώρα, γνωστή και ως Βιρμανία, βρισκόταν στο δρόμο προς μια σταθερή δημοκρατία.
 
Η εκτελεστική επιτροπή της NLD ζήτησε την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων «το συντομότερο δυνατό».
 
Σε μια ανάρτηση στη σελίδα Facebook του ανώτερου αξιωματούχου του κόμματος Μέι Ουίν Μιντ, η επιτροπή ζήτησε επίσης από τον στρατό να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών και να επιτρέψει στο νέο κοινοβούλιο να συνεδριάσει. Αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα για πρώτη φορά μετά τις εκλογές.
 
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την κρίση ως άμεση επίθεση στη μετάβαση της Μιανμάρ προς τη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου και είπε ότι η κυβέρνησή του θα παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο απάντησαν άλλες χώρες.
 
«Θα συνεργαστούμε με τους εταίρους μας σε ολόκληρη την περιοχή και τον κόσμο για να υποστηρίξουμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, καθώς και για να λογοδοτήσουμε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την ανατροπή της δημοκρατικής μετάβασης της Βιρμανίας», δήλωσε ο Μπάιντεν. Η κρίση είναι μία από τις πρώτες σημαντικές δοκιμασίες της υπόσχεσης του Μπάιντεν να συνεργαστεί περισσότερο με συμμάχους σε διεθνείς προκλήσεις, ειδικά όσον αφορά την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.
 
Τα Ηνωμένα Έθνη προηγήθηκαν στην καταδίκη του πραξικοπήματος και ζητούν την απελευθέρωση των κρατουμένων, σχόλια τα οποία επαναλήφθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την Αυστραλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ινδία και την Ιαπωνία.
 
Η Κίνα δεν συμμετείχε στην καταδίκη, λέγοντας μόνο ότι σημείωσε τα γεγονότα και κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν το σύνταγμα. Άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Ταϊλάνδης, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις «εσωτερικές υποθέσεις» της Μιανμάρ.
 
Οι δρόμοι της Μιανμάρ ήταν ήσυχοι κατά τη διάρκεια της νύχτας ακολουθώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε ήδη τεθεί με σκοπό να περιοριστεί ο κορονοϊός. Στρατεύματα και ΜΑΤ πήραν θέση στην πρωτεύουσα, το Νέπιντο, και το κύριο εμπορικό κέντρο, Γιανγκόν.
 
Μια από τις πρώτες εκκλήσεις για συγκεκριμένη δράση κατά του πραξικοπήματος προήλθε από το Yangon Youth Network, μια από τις μεγαλύτερες ακτιβιστικές ομάδες της Μιανμάρ.
 
"Το Yangon Youth Network ... δήλωσε και προέτρεψε «πολιτική ανυπακοή» ως άμεση απάντηση", δήλωσε ένας εκπρόσωπος στο Twitter, σημειώνοντας ότι γιατροί σε νοσοκομείο στην πόλη του Μανταλέι είχαν επίσης ξεκινήσει μια παρόμοια εκστρατεία.
 
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας ανέφερε πως σύμφωνα με έναν στρατιωτικό αξιωματούχο οι περισσότεροι περιφερειακοί και κρατικοί ηγέτες που συνελήφθησαν κατά την ανάληψη απελευθερώθηκαν την Τρίτη.
 
Ο αρχηγός της περιοχής Σαγκαϊνγκ, Μίντ Ναίνγκ, δήλωσε στο BBC μετά την απελευθέρωσή του ότι κρατήθηκε σε κοιτώνα και είχε καλή μεταχείριση.
 
«Ανησυχώ για το μέλλον του έθνους. Ελπίζαμε για το καλύτερο, αλλά συμβαίνει το χειρότερο», είπε.
 
Έως την Τρίτη το πρωί, οι συνδέσεις τηλεφώνου και διαδικτύου είχαν αποκατασταθεί, αλλά οι συνήθως πολυσύχναστες αγορές ήταν ήσυχες και το αεροδρόμιο της Γιανγκόν έκλεισε.
 
Οι τράπεζες στη Γιανγκόν άνοιξαν ξανά μετά τη διακοπή των υπηρεσιών τη Δευτέρα λόγω κακών διαδυκτιακών συνδέσεων και εν μέσω της βιασύνης για ανάληψη μετρητών.
 
Οι πολίτες φοβόντουσαν ότι η αναταραχή θα έβλαπτε περαιτέρω μια οικονομία ήδη κλονισμένη από το ξέσπασμα του COVID-19.
 
«Οι άνθρωποι δεν βγαίνουν», είπε η οδηγός ταξί Αούνγκ Ταν Τουν.
 
Η Σου Κι, 75 ετών, άντεξε περίπου 15 χρόνια κατ 'οίκον περιορισμό μεταξύ 1989 και 2010 καθώς ηγήθηκε ενός κινήματος δημοκρατίας εναντίον του στρατού, ο οποίος έχει κυβερνήσει για πολλές από τις τελευταίες έξι δεκαετίες.
 
Το τελευταίο πραξικόπημα σηματοδοτεί τη δεύτερη φορά που ο στρατός αρνήθηκε να αναγνωρίσει μια εκλογική νίκη για το NLD, έχοντας επίσης απορρίψει το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων του 1990 που είχαν σκοπό να ανοίξουν το δρόμο για πολυκομματική κυβέρνηση.
 
Μετά από μαζικές διαμαρτυρίες από επικεφαλής βουδιστές μοναχούς το 2007, οι στρατηγοί έκαναν μια πορεία προς συμβιβασμό, ενώ δεν παραιτήθηκαν ποτέ από απόλυτο έλεγχο.
 
Το NLD ήρθε στην εξουσία μετά από εκλογές το 2015 βάσει ενός συντάγματος που εγγυάται στον στρατό σημαντικό ρόλο στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων πολλών κύριων υπουργείων, και ισχύων βέτο για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.
 
Εδραιώνοντας τη θέση της, η νέα χούντα απομάκρυνε 24 υπουργούς και ονόμασε 11 αντικαταστάσεις για διάφορα χαρτοφυλάκια, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, αμυντικών, εξωτερικών και των εσωτερικών υποθέσεων.
 
Ο αρχηγός του στρατού, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, υποσχέθηκε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και παράδοση της εξουσίας στον νικητή, αλλά χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα.
 
Ο βουδιστής μοναχός Σουε Νια Ουαρ Σαγιαντάουα, γνωστός για την υποστήριξή του στο NLD, ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν τη Δευτέρα, είπε ο ναός του. Οι μοναχοί μπορούν να είναι μια ισχυρή πολιτική δύναμη στη βουδιστική πλειοψηφία της Μιανμάρ.
 
Μία από τις κύριες ανησυχίες για τους διπλωμάτες του ΟΗΕ είναι η τύχη των μουσουλμάνων Ροχίνγκια που έχουν υποστεί χρόνια σκληρής μεταχείρισης στα χέρια του στρατού.
 
Μια στρατιωτική καταστολή του 2017 στην περιφέρεια Ρακίνε της Μιανμάρ ανάγκασε περισσότερους από 700.000 Ροχίνγκους μουσουλμάνους να προσφύγουν στο Μπαγκλαντές.
 
Περίπου 600.000 Ροχίνγκια παραμένουν στη Μιανμάρ, συμπεριλαμβανομένων 120.000 ανθρώπων που είναι ουσιαστικά περιορισμένοι σε στρατόπεδα.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.