ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο «ιός» των subprime στεγαστικών «χτυπά» τις αγορές - Eνεση ρευστότητας 94,8 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ

15:21 - 09 Αυγ 2007 | Ειδήσεις
(update) Στη δίνη της κρίσης που ταλανίζει την στεγαστική πίστη στις ΗΠΑ κινούνται οι διεθνείς αγορές. Σε τέτοιο σημείο έχει φτάσει η ανησυχία των αγορών, που, νωρίτερα, σήμερα, η Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα, αποφάσισε την απελευθέρωση ρευστότητας 94,8 δισ. ευρώ. Τα «χρηματιστηριακά ύδατα» ταράζει η απόφαση της BNP Paribas, της μεγαλύτερης τράπεζας στη Γαλλία, να «παγώσει» τρία funds. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση εκτεταμένης κρίσης στα subprime δάνεια, θα σημειωθεί επιβράδυνση των ρυθμών της παγκόσμιας οικονομίας, θα καθυστερήσουν τα deals και θα μειωθεί η αξία των επενδύσεων.

Η μετοχή της BNP Paribas κατρακυλά, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα τεσσάρων χρόνων, ενώ πτώση σημειώνει και η μετοχή της Commerzbank, παρά τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα β ΄ τριμήνου.

Απώλειες σημειώνει σύσσωμος ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη.

Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα τριών χρόνων σημειώνει η Nobel Biocare Holding, μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων της για τις πωλήσεις του 2007.

Ο δείτκης Dow Jones Stoxx 600 υποχωρεί κατά 378,98 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 5,2% από τότε που άγγιξε τα υψηλά 6 ½ χρόνων τον Ιούνιο, λόγω της κρίσης που ξέσπασε στη στεγαστική πίστη στις ΗΠΑ.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 87,50μονάδες ή σε ποσοστό 1.34 %, στο Παρίσι ο Cac 40 διαμορφώνεται στις 5,633.55 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 115,74 μονάδες ή σε ποσοστό 2,01%. Στη Φρανκφούρτη ο Dax βρίσκεται στις 7,477.96 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,28%.

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, «οι επενδυτές θα ανησυχούν μέχρις ότου αποδειχθεί κατά πόσο τα προβλήματα στην αγορά των δανείων, τα οποία έχουν πλήξει πολλές εταιρείες, θα έχουν πραγματικές οικονομικές συνέπειες».

Παρόμοια, στη Wall, αναμένονται μεγάλες ρευστοποιήσεις, ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα αναμένεται να έχουν μηδαμινή επίπτωση στη «συμπεριφορά» των δεικτών.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η News Corp, η οποία ανακοίνωσε αυξημένη κερδοφορία το δ ΄ τρίμηνο, η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Traders και οικονομολόγοι ανησυχούν ότι η κρίση στα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ θα αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, η αμερικανική οικονομία «έτρεξε» το α ΄ εξάμηνο με ρυθμούς 2,6%, δηλαδή, 0,2% κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών τον Ιούλιο.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.