ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Μπάιντεν υποστηρίζει τη NASA για επιστροφή στη Σελήνη

19:46 - 07 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Ο Μπάιντεν υποστηρίζει τη NASA για επιστροφή στη Σελήνη
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει το πρόγραμμα Άρτεμις, δηλαδή την προσπάθεια της χώρας του, για επιστροφή στη Σελήνη που ξεκίνησε υπό τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.

Το σχέδιο είναι ένας άνδρας και μία γυναίκα να προσσεληνωθούν, μέσα στα επόμενα χρόνια και η νέα κυβέρνηση θα το υποστηρίξει, παρά τις φημολογίες για το αντίθετο.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη έβγαλε ανακοίνωση για το πρόγραμμα Άρτεμις δηλώνοντας «ενθουσιασμένη».
 
Μέσω του προγράμματος Άρτεμις, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεργαστεί με τη βιομηχανία και τους διεθνείς εταίρους για να στείλει αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης – έναν άντραν και μια γυναίκα.
 
Παράλληλα, η Ψάκη εξήγησε ότι οι αποστολές θα  φέρουν εις πέρας «καινοτομίες στην επιστήμη, θα προετοιμάζονται για μελλοντικές αποστολές στον Άρη και θα επιδεικνύουν τις αξίες της Αμερικής».
 
Μετά την ανακοίνωση της επιστροφής στο φεγγάρι από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς το 2017, η Nasa ανακοίνωσε ότι στοχεύει στην προσσελήνωση για το 2028. Ωστόσο, το 2019, ο πρώην αντιπρόεδρος επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα, κάνοντας λόγο για τέσσερα χρόνια νωρίτερα, δηλαδή το 2024.
 
Η ημερομηνία αυτή, αμφισβητήθηκε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης κυρίως για την στιγμή της προσσελήνωσης, που οι αστροναύτες θα μεταφερθούν από τη σεληνιακή τροχιά στην επιφάνεια. Η Nasa είχε ζητήσει 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση του Human Landing System (HLS) το 2021, αλλά έλαβε μόνο 850 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που είναι πιθανό να επηρεάσει τον προγραμματισμό.
 
Η κ. Ψάκη είπε: «Μέχρι τώρα μόνο 12 άνθρωποι έχουν περπατήσει στη Σελήνη, αυτό ήταν πριν από μισό αιώνα. Το πρόγραμμα Άρτεμις, είναι μία ενδιάμεση στάση προς τον Άρη. Η σεληνιακή εξερεύνηση υποστηρίζεται από το Κογκρέσο", κατέληξε.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.