ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μοναχοί και νοσηλευτές διαδηλώνουν κατά του πραξικοπήματος στη Μιανμάρ

20:46 - 08 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Μοναχοί και νοσηλευτές διαδηλώνουν κατά του πραξικοπήματος στη Μιανμάρ
Η αστυνομία επιτέθηκε με εκτοξευτήρα ύδατος σε διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ τη Δευτέρα (8/2) καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια τρίτη ημέρα διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο ενάντια στην απομάκρυνση της εκλεγμένης Αούνγκ Σαν Σου Κι από τον στρατό πριν από μια εβδομάδα.

Οι εκκλήσεις για συμμετοχή σε διαμαρτυρίες και η υποστήριξη μιας εκστρατείας πολιτικής ανυπακοής έχουν γίνει πιο δυνατές και πιο οργανωμένες μία εβδομάδα μετά το πραξικόπημα της περασμένης Δευτέρας, το οποίο προκάλεσε ευρεία διεθνή καταδίκη.

«Εμείς οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας καθοδηγούμε αυτήν την εκστρατεία για να παροτρύνουμε όλο το κυβερνητικό προσωπικό να συμμετάσχει», δήλωσε η Άγε Μισάν, νοσοκόμα σε κυβερνητικό νοσοκομείο σε διαμαρτυρία στη μεγαλύτερη πόλη, την Γιαγκόν.

«Το μήνυμά μας προς το κοινό είναι ότι στοχεύουμε στην πλήρη κατάργηση αυτού του στρατιωτικού καθεστώτος και πρέπει να αγωνιστούμε για το μέλλον μας».

Οι συγκεντρώσεις ήταν πολύ ειρηνικές, σε αντίθεση με τις αιματηρές καταστολές σε προηγούμενες διαδηλώσεις, ειδικότερα το 1988 και το 2007. Μια συνοδεία στρατιωτικών φορτηγών έφτασε στη Γιανγκόν αργά την Κυριακή, προκαλώντας φόβο ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.

Νωρίτερα, η αστυνομία στην πρωτεύουσα, το Νέπιντο, επιτέθηκε με εκτοξευτήρα ύδατος σε μια ομάδα διαδηλωτών, κάτι που έχει καταγραφεί και σε video.

Χιλιάδες διαδήλωσαν επίσης στη νοτιοανατολική πόλη Νταουέι και στην πρωτεύουσα Κατσίν στο βορρά, τεράστια πλήθη που αντικατοπτρίζουν την απόρριψη της στρατιωτικής κυριαρχίας από διάφορες εθνικές ομάδες, ανάμεσα σε αυτούς ακόμη και εκείνοι που έχουν επικρίνει την Σου Κι και που έχουν κατηγορήσει την κυβέρνησή της ότι παραμελεί μειονότητες.

Βουδιστές μοναχοί στην πρώτη γραμμή

Στη Γιανγκόν, μια ομάδα μοναχών με σαφράν, που έχουν εμπειρία στο να επιστρατεύουν κοινοτική δράση στη συντριπτικά βουδιστική χώρα, διαδήλωσαν στην πρώτη γραμμή μαζί με τους εργαζόμενους και τους μαθητές. Κρατούσαν πολύχρωμες βουδιστικές σημαίες μαζί με κόκκινα πανό, στο χρώμα του Εθνικού Πρωταθλήματος για τη Δημοκρατία της Σου Κι (NLD), το οποίο κέρδισε τις εκλογές το Νοέμβριο.

«Απελευθερώστε τους ηγέτες μας, σεβαστείτε τις ψήφους μας, απορρίψτε το στρατιωτικό πραξικόπημα», έλεγε ένα πανό. Πολλά πανό ήταν έντονα αντίθετα στη στρατιωτική επέμβαση στην πολιτική.

Οι διαμαρτυρίες είναι οι μεγαλύτερες μετά την «Επανάσταση του Σαφράν» που ηγούνταν οι μοναχοί το 2007, η οποία οδήγησε τα επόμενα χρόνια στη σταδιακή αποχώρηση του στρατού από την πολιτική μετά από δεκαετίες άμεσης κυριαρχίας, μια διαδικασία που σταμάτησε με το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Σε μια εξέλιξη που ενδέχεται να ανησυχεί τον στρατό, ορισμένοι κυβερνητικοί λειτουργοί έχουν αρχίσει να συμμετέχουν μαζί με γιατρούς και κάποιους δασκάλους και να συσπειρώνονται στην έκκληση για εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής και απεργιών.

«Ζητάμε από τους κυβερνητικούς υπαλλήλους από όλα τα τμήματα να μην παρευρεθούν στη δουλειά από τη Δευτέρα», δήλωσε ο ακτιβιστής Μιν Κο Ναϊνγκ βετεράνος των διαδηλώσεων του 1988 που έφεραν τη Σου Κι στο προσκήνιο.

Απαγόρευση διαδικτύου

Η κυβέρνηση έβαλε μια ολοήμερη απαγόρευση διαδικτύου το σαββατοκύριακο, γεγονός που προκάλεσε ακόμη περισσότερο θυμό σε μια χώρα που δεν θέλει να επιστρέψει στην απομόνωση και τη φτώχεια που υπήρξε πριν ξεκινήσει η μετάβαση προς τη δημοκρατία το 2011.

«Όλοι χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αντιγράφουμε αυτά που βλέπουμε», δήλωσε ο 26χρονος Πάινγκ Σοε Ουιν, σε μια διαμαρτυρία στη Γιανγκόν όπου οι άνθρωποι έχουν αφομοιώσει το χαιρετισμό του «Hunger Games» με τα τρία δάχτυλα, ένα σύμβολο περιφρόνησης που υιοθετήθηκε από την ταινία του Χόλιγουντ και αντιγράφηκε σε όλη την περιοχή.

Η Σου Κι κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1991 για την εκστρατεία της για τη δημοκρατία και πέρασε σχεδόν 15 χρόνια σε κατ’οίκον περιορισμό καθώς αγωνίστηκε να τερματίσει σχεδόν μισό αιώνα στρατιωτικής κυριαρχίας.

Η 75χρονη κρατείται χωρίς επικοινωνία από τότε που ο αρχηγός του στρατού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ κατέλαβε την εξουσία τις πρώτες ώρες της 1ης Φεβρουαρίου για να αντιμετωπίσει αυτό που είπε ο στρατός ότι ήταν ευρεία απάτη στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Η εκλογική επιτροπή απέρριψε τις καταγγελίες για απάτη.

Η Σου Κι αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράνομη εισαγωγή έξι φορητών ραδιοτηλεφώνων και βρίσκεται σε αστυνομική κράτηση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Ο δικηγόρος της είπε ότι δεν του επιτρέπεται να την δει.

Η κόρη του πρώην ήρωα της ανεξαρτησίας της Βρετανικής αποικίας, Αούνγκ Σαν, η Σου Κι παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής εσωτερικά, παρά τη ζημιά στη διεθνή φήμη της για την κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.

Παρόλο που οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν καταδικάσει το πραξικόπημα, έχουν πάρει μόνο λίγα συγκεκριμένα μέτρα για να πιέσουν τους στρατηγούς.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε την απελευθέρωση της Σου Κι και των άλλων κρατουμένων και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν στοχευμένες κυρώσεις.

Η Αυστραλία καταδίκασε το πραξικόπημα και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση ενός πολίτη που εργαζόταν ως οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Σου Κι, ο οποίος συνελήφθη το σαββατοκύριακο.

«Οι διαδηλωτές στη Μιανμάρ συνεχίζουν να εμπνέουν τον κόσμο», δήλωσε ο Τόμας Άντριουζ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ στο Twitter.

«Η Μιανμάρ επαναστατεί για να απελευθερώσει όλους όσους έχουν κρατηθεί και για να απορρίψει τη στρατιωτική δικτατορία μια για πάντα. Είμαστε μαζί σας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.