ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι Γερμανοί «ψηφίζουν» Μεσόγειο φέτος το καλοκαίρι

12:20 - 09 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Οι Γερμανοί «ψηφίζουν» Μεσόγειο φέτος το καλοκαίρι
Ο Γερμανικός τύπος σχολιάζει την επικαιρότητα στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για την προτίμηση των Γερμανών στην Μεσόγειο το καλοκαίρι και ειδικότερα στην χώρα μας, το κίνημα MeToo, και το άνοιγμα των σχολείων.

''Μεσογειακός'' Τουρισμός 

«Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί και τα τεστ κορωνοϊού τόσο πιο γρήγορα θα ανοίξει ο δρόμος για ταξίδια, γράφει η Bild με τίτλο: «Έκρηξη ταξιδιών αναμένεται φέτος το καλοκαίρι».

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης για το τουρισμό Τόμας Μπαράις, ο οποίος εμφανίζεται βέβαιος πως οι Γερμανοί έχουν μεγάλη όρεξη για ταξίδια. Τα λεγόμενα του εντεταλμένου στηρίζει και ο γερμανικός ταξιδιωτικός κολοσσός TUI. Εκπρόσωπος της TUI δηλώνει ότι αναλύσεις της αγοράς δείχνουν ότι μετά τους δύσκολους μήνες του λοκντάουν υπάρχει τεράστια νοσταλγία για χαλαρωτικά ταξίδια και επικαλείται την αξιολόγηση των αναζητήσεων στο διαδίκτυο.

Προσθέτει μάλιστα ότι ενόψει του φετινού καλοκαιριού οι ενδιαφερόμενοι στρέφονται σε κλασικούς προορισμούς: Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο και Πορτογαλία, με άλλα λόγια "Μεσόγειος first". όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ταξιδιωτικού κολοσσού  δεν αποκλείεται να δούμε τα αεροπορικά εισιτήρια για τις χώρες της Μεσογείου να γίνονται γρήγορα ανάρπαστα".

Κίνημα MeToo

«MeToo στην Ελλάδα: Γυναίκες σπάνε τη σιωπή τους» είναι ο τίτλος podcast του γερμανικού ραδιοσταθμού Deutschlandfunk Kultur. Στο συνοδευτικό κείμενο στην ιστοσελίδα του σταθμού σημειώνεται: «Ολοένα και περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα μιλούν πλέον δημόσια για σεξουαλική κακοποίηση. Η αρχή έγινε από την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, ενώ τώρα είναι κυρίως γυναίκες από το χώρο του πολιτισμού που προβαίνουν δημόσια σε καταγγελίες. "Στο επίκεντρο βρίσκονται σήμερα οι δημοφιλείς ηθοποιοί Κώστας Σπυρόπουλος, Πέτρος Φιλιππίδης και Γιώργος Κιμούλης", λέει η κοινωνιολόγος Χαριτίνη Καρακωστάκη στο γερμανικό ραδιοσταθμό και προσθέτει: "Μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορούσε να κάνει κάτι, μιας και επρόκειτο πάντα για ανθρώπους με εξουσία, για άνδρες που εκμεταλλεύονται την ισχύ τους για να ελέγχουν άλλους". Στο ζήτημα αυτό προστίθεται, όπως λέει η ελληνίδα κοινωνιολόγος, ότι "η ελληνική κοινωνία με τις πατριαρχικές και σεξιστικές φαλλοκρατικές της δομές" έκλεινε πάντα τα μάτια σε αυτό το πρόβλημα. Η πληθώρα καταγγελιών τις τελευταίες εβδομάδες οδήγησε την ελληνική κοινωνία στη συνειδητοποίηση του προβλήματος. "Φέτος ωρίμασαν οι συνθήκες για μια δημόσια συζήτηση για την βία με θύματα γυναίκες", συνεχίζει η Χαριτίνη Καρακωστάκη. Σε αυτό συνέβαλλε και η περίπτωση της 20χορνης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, η οποία βιάστηκε και δολοφονήθηκε από δύο νεαρούς άνδρες».

Το άνοιγμα των σχολείων 

Μια μέρα πριν την νέα διάσκεψη της καγκελαρίου με τους 16 τοπικούς πρωθυπουργούς με αντικείμενο τη περαιτέρω στρατηγική καταπολέμησης της πανδημίας εντείνονται οι φωνές εκείνες που ζητούν το συντομότερο την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, τη στιγμή που τα σχολεία στη Γερμανία παραμένουν εν πολλοίς κλειστά. Ενδεικτικό το σχόλιο της Handelsblatt, η οποία παρατηρεί: «Ποιος τομέας είναι για την κοινωνία τόσο σημαντικός που επιβάλλεται να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς κι ας μην είναι δυνατόν να αποκλειστεί ο κίνδυνος μετάδοσης κρουσμάτων; Αδιαμφησβήτητα πρόκειται για τα σχολεία. Κάθε εβδομάδα χωρίς δια ζώσης μαθήματα προκαλεί μακροπρόθεσμες ζημιές δισεκατομμυρίων. Σε σύγκριση με αυτές οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ωχριούν. Έρευνες δείχνουν ότι αρκεί να χαθεί για μερικούς μήνες το μάθημα μιας σχολικής χρονιάς για να έχουν αργότερα οι μαθητές στον επαγγελματικό τους βίο απώλειες εισοδήματος γύρω στο 5%. Οι επιπτώσεις πλήττουν κυρίως παιδιά από οικογένειες των οποίων οι γονείς δεν είναι απόφοιτοι ανωτέρων και ανωτάτων σχολών και δεν είναι σε θέση να συμβάλλουν έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά. Δυστυχώς τα διαδικτυακά μαθήματα δεν αποτελούν εναλλακτική λύση αξιώσεων. Για το λόγο αυτό καγκελάριος και πρωθυπουργοί θα πρέπει χωρίς καθυστερήσεις να δρομολογήσουν την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο υπό τη προϋπόθεση ότι τηρούνται όλα τα προστατευτικά μέτρα».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:07 - 09 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.