ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι πιστωτικοί εφιάλτες στοιχειώνουν τις αγορές

20:21 - 09 Αυγ 2007 | Ειδήσεις
Η είδηση ότι η BNP Paribas «παγώνει» τρία funds «ταρακούνησε» σήμερα τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οδηγώντας τα σε μαζικές ρευστοποιήσεις, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι για κρίση διαρκείας στην πιστωτική αγορά, η οποία καθώς φαίνεται δεν πλήττει μόνο τις ΗΠΑ, αλλά έχει διαχυθεί και στην Ευρώπη.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε μειωμένοςκατά 1,92 %,  στις 6.271,20 μονάδες, στο Παρίσι ο Cac 40 στις 5.624,78 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 2,17% και στη Φρανκφούρτη ο Dax στις 7.453,59 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 2,%.

Αυτή την ώρα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο  Dow υποχωρεί 1,01% στις 13.519,42 μονάδες, ο Νasdaq σημειώνει πτώση κατά 0,66% στις 2.595,70 μονάδες, ενώ ο S& P 500  βρίσκεται στις 1.477,26 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,35%.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, γνωστοποίησε την απόφασή της να «παγώσει» τρία funds με το αιτιολογικό ότι αδυνατεί να τα τιμολογήσει, λόγω των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στην αγορά των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της BNP Paribas, τα funds τα οποία «παγώνουν» είναι τα Parvest Dynamic ABS, BNP Paribas ABS Euribor και BNP Paribas ABS Eonia.

Η ανησυχία των αγορών έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που νωρίτερα, σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποφάσισε την απελευθέρωση ρευστότητας 94,8 δισ. ευρώ, ενώ και η FED προχώρησε σε διατραπεζικό διακανονισμό ύψους 12 δισ. δολαρίων και διάρκειας 14 ημερών.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση εκτεταμένης κρίσης στα subprime δάνεια, θα σημειωθεί επιβράδυνση των ρυθμών της παγκόσμιας οικονομίας, θα καθυστερήσουν τα deals και θα μειωθεί η αξία των επενδύσεων.

Για άλλη μια μέρα στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκεται ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με την BNP, όπως είναι αναμενόμενο, αρνητική πρωταγωνίστρια. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι το γεγονός ότι η Commerzbank, που ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα σημείωσε επίσης απώλειες, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Deutsche Bank.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.