ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυστραλή δημοσιογράφος συνελήφθη για κατασκοπεία στην Κίνα

18:14 - 09 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Αυστραλή δημοσιογράφος συνελήφθη για κατασκοπεία στην Κίνα
Η Αυστραλή δημοσιογράφος Τσενγκ Λέι, έπειτα από μήνες κράτησης στην Κίνα, συνελήφθη επισήμως με την κατηγορία της παροχής κρατικών μυστικών στο εξωτερικό.

Πριν από την κράτησή της, η γεννημένη στην Κίνα Αυστραλή δημοσιογράφος ήταν τηλεοπτική παρουσιάστρια στο Κινέζικο κρατικό κανάλι ΜΜΕ CGTN.

Οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν τη σύλληψή της τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι τα νομικά της δικαιώματα θα είναι εγγυημένα.

Η κ. Τσενγκ συνελήφθη τον Αύγουστο και κατηγορήθηκε την περασμένη Παρασκευή, ανέφεραν νωρίτερα αξιωματούχοι της Αυστραλίας.

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου της Κίνας Γουάνγκ Γουενμπίν δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Αυστραλία "δεν θα παρέμβει στον χειρισμό αυτής της υπόθεσης από την Κίνα", σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Καμπέρα έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες με το Πεκίνο για την κράτηση της κ. Τσενγκ.

"Αναμένουμε ότι θα πληρούνται τα βασικά πρότυπα της δικαιοσύνης, της διαδικαστικής δικαιοσύνης και της ανθρώπινης μεταχείρισης, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίς Πέιν.

"Οι σκέψεις μας είναι με την κα. Τσενγκ και την οικογένειά της κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου".

Η κ. Τσενγκ εργαζόταν στο Πεκίνο τα τελευταία χρόνια. Πολλοί από την οικογένειά της, συμπεριλαμβανομένων των δύο μικρών παιδιών της, ζουν στην Αυστραλία.

Τον Αύγουστο, η Τσένγκ ξαφνικά εξαφανίστηκε από την τηλεόραση και δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί της οι φίλοι και συγγενείς της. Ο εργοδότης της, CGTN - το αγγλόφωνο κανάλι του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού - επίσης έσβησε από τον ιστότοπο την σελίδα-προφίλ εργασίας της κας Τσένγκ.

Η Κίνα ανακοίνωσε τελικά ότι κρατείται για λόγους εθνικής ασφάλειας υπό «επιτήρηση κατοικίας» σε άγνωστη τοποθεσία.

Η οικογένειά της είπε ότι δεν είχαν ιδέα γιατί κρατείται.

"Δεν νομίζω ότι θα έκανε τίποτα για να βλάψει σκόπιμα την εθνική ασφάλεια", είπε η ανιψιά της Λουίζα Ουέν στην Αυστραλιανή Ραδιοτηλεοπτική Εταιρεία.

"Δεν ξέρουμε αν έχει μόλις παγιδευτεί σε κάτι που η ίδια δεν συνειδητοποίησε."

Η οικογένειά της είπε ότι η κ. Τσενγκ είχε ανακριθεί πολλές φορές και κρατείται σε κελί. Η υγεία της είχε επιδεινωθεί, πρόσθεσαν.

Η Αυστραλία δήλωσε ότι οι εκπρόσωποί της μπόρεσαν να την επισκέπτονται μία φορά το μήνα - σύμφωνα με τη διμερή προξενική συμφωνία με την Κίνα.

Οι σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε διπλωματικές και εμπορικές επιπτώσεις.

Αναλυτές λένε ότι αυτό καθιστά δυσκολότερο για τις αυστραλιανές αρχές να διαπραγματευτούν με το Πεκίνο για την απελευθέρωση των πολιτών τους.

Το Πεκίνο έχει συλλάβει ή απελάσει ορισμένους δημοσιογράφους τα τελευταία χρόνια. Λίγο μετά τη σύλληψη της κ. Τσενγκ πέρυσι, οι δύο τελευταίοι Αυστραλοί ανταποκριτές μέσων ενημέρωσης στην Κίνα εγκατέλειψαν τη χώρα μετά από προξενικές συμβουλές.

Τον Δεκέμβριο, η Κίνα συνέλαβε επίσης την δημοσιογράφο του Bloomberg Χέιζ Φαν, μια πολίτη της Κίνας, ισχυρίζοντας ότι έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Το Bloomberg είπε ότι «ανησυχεί βαθιά» για την ευημερία της και έχει ζητήσει πληροφορίες για την υπόθεσή της. Το Bloomberg προσχώρησε σε άλλους διεθνείς ομίλους μέσων ενημέρωσης ζητώντας την απελευθέρωσή της.

Ένας άλλος γεννημένος στην Κίνα Αυστραλός πολίτης, ο συγγραφέας Γιανγκ Χεντζούν, βρίσκεται επίσης υπό κράτηση στην Κίνα για πάνω από δύο χρόνια. Αρνείται κατηγορίες κατασκοπείας.

Η Αυστραλία είπε ότι ο κ. Γιανγκ έχει υποστεί «απαράδεκτη» μεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησής του, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης στο κελί του και της υποβολής εκατοντάδων ανακρίσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.