ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επιδημία των subprimes εξαπλώνεται!

00:14 - 10 Αυγ 2007 | Ειδήσεις
Σε πανδημία απειλεί να εξελιχθεί ο ιός της κρίσης των subprime δανείων, μολύνοντας πέραν του αμερικανικού και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, και τις υπόλοιπες χρηματαγορές του πλανήτη. Σήμερα η είδηση ότι η BNP Paribas «παγώνει» τρία funds επανέφερε με το χειρότερο τρόπο την ανησυχία για την έκταση της κρίσης στην παγκόσμια πιστωτική αγορά καιοδήγησε αγεληδόν τους επενδυτές σε Wall και Ευρώπη να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τις μετοχές, αναζητώντας ασφαλέστερο καταφύγιο, όπως τα ομόλογα, οι τιμές των οποίων ακολουθώντας αντίστροφη πορεία από αυτή των μετοχών, κατέγραψαν ράλι.

Ο  Dow έχασε 387 μονάδες, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη βουτιά από την αρχή του έτους και  έκλεισε μειωμένος 2,83%,  στις 13.270,68 μονάδες, ο Νasdaq στις 2.556,49 μονάδες,  με πτώση 2,16% και  ο S& P 500   στις 1.453,09 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 2,96%. Να σημειωθεί ότι ο Dow Jones είχε καταγράψει τη μεγαλύτερη βουτιά του εντός του 2007 στις 27 Φεβρουαρίου, κατά 416 μονάδες.

Νωρίτερα, με ανάλογης τάξης απώλειες έκλεισαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε μειωμένος κατά 1,92 %,  στις 6.271,20 μονάδες, στο Παρίσι ο Cac 40 στις 5.624,78 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 2,17% και στη Φρανκφούρτη ο Dax στις 7.453,59 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 2%.

Η αγορά εκτιμά ότι οι ζημίες που σχετίζονται με τα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης έχουν διαχυθεί στις πιστωτικές αγορές, απειλώντας την κερδοφορία του χρηματοπιστωτικού κλάδου στο σύνολό του.

Οι Citigroup, JPMorgan Chase και Goldman Sachs Group ηγήθηκαν των ρευστοποιήσεων στον εν λόγω κλάδο, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, γνωστοποίησε την απόφασή της να «παγώσει» τρία funds με το αιτιολογικό ότι αδυνατεί να τα τιμολογήσει, λόγω των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στην αγορά των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της BNP Paribas, τα funds τα οποία «παγώνουν» είναι τα Parvest Dynamic ABS, BNP Paribas ABS Euribor και BNP Paribas ABS Eonia.

Η ανησυχία των αγορών έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που νωρίτερα, σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποφάσισε την απελευθέρωση ρευστότητας 94,8 δισ. ευρώ, ενώ και η FED προχώρησε σε διατραπεζικό διακανονισμό ύψους 12 δισ. δολαρίων και διάρκειας 14 ημερών.

Επίσης, η Home Depot η μεγαλύτερη αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού παγκοσμίας, κατέγραψε τη μεγαλύτερη βουτιά σε διάστημα ενός έτους, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την τιμή πώλησης θυγατρικής της, που αποτιμάται στα 10,3 δις δολάρια, καθώς οι επενδυτές είναι πλέον ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στην ανάληψη δανείων για τη χρηματοδότηση εξαγορών.

Την ανησυχία για την έκταση της πιστωτικής κρίσης επέτεινε η προειδοποίηση της AIG, μίας εκ των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών του πλανήτη για μεταφορά των επισφαλειών από τη δευτερογενή, στην πρωτογενή αγορά στεγαστικών δανείων.

Βέβαια, οι διεθνείς οίκοιαπό την πλευρά τους, καθησυχάζουν ότι οι χρηματαγορές έχουν την δυναμική να απορροφήσουν τους όποιους κραδασμούς της κρίσης. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου αναμένεται έντονη αστάθεια στις αγορές, ωστόσο, οι δείκτες αναμένεται να σταθεροποιηθούν και να ανακάμψουν το τέταρτο τρίμηνο.

Β. Δ.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.